Čtvrtek, 28. března 2024

ČSSD se pře o miliardy

ČSSD se pře o miliardy
Sněmovna musí rozhodnout. Buď se prakticky všechny peníze zbylé z privatizace stejně jako v minulých letech použijí na stavbu dálnic a nápravu ekologických škod. Nebo se část z nich, dohromady čtyři miliardy korun, na poslední chvíli přidělí na nové domovy důchodců a na opravy Národního muzea či Národní knihovny. Hlavní slovo budou mít sociální demokraté, a ti se zatím mezi sebou o využití peněz stále dohadují.
V obou případech jde o výdaje, na které nezbylo při schvalování státního rozpočtu. Nyní by se měly použít peníze, které zůstaly po zrušení Fondu národního majetku. O nich se sice už rozhodlo v zákoně o zrušení FNM, ale poslanci ČSSD a KSČM nyní navrhli dvě novely této normy. Vycházejí z toho, že po dalších finančních operacích zbude nakonec k volnému rozdělení 12,6 miliardy korun.
Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) je však proti.
"Návrhy bohužel odpovídají tomu, že se blíží volby. Chyběly by pak peníze na odstranění starých ekologických škod a budování komunikací," říká.
A na silnice a ekologii chce ministr financí použít i 12miliardovou sumu, o které hovoří poslanci. Ta navíc bude k dispozici až ve chvíli, kdy stát vypíše dluhopisy na úhradu výdajů, které v minulosti měla ČNB při sanaci bank. To se dosud nestalo, vláda s tím ale počítá - v Parlamentu si dluhopisy už nechala schválit.

Proti Sobotkovi
Mnozí sociální demokraté ale se Sobotkovými argumenty nesouhlasí. "Trvám na našem návrhu," tvrdí současný šéf poslanců ČSSD Michal Hašek, který stavby nových domovů důchodců prosazuje. A připomíná, že v Česku je evidováno více než 50 tisíc nevyřízených žádostí o umístění v domově důchodců.
Podporuje ho ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD), jehož resort by nečekaně získané peníze rozděloval. "Je to skutečně priorita. Věřím, že poslanci ani tentokrát při hlasování nezapomenou na sociální cítění," doufá ministr. Vláda k tomuto požadavku zaujme stanovisko právě dnes.
Sněmovna ale bude dál projednávat i požadavek na rekonstrukci obou kulturních institucí, ačkoliv se proti tomu kabinet už postavil.
"Pokud se Národní muzeum neopraví, spadne nám na hlavu. Budova je v katastrofálním stavu," říká lidovecký poslanec Jiří Karas, který v této věci postupuje společně s levicí.

Zatím dálnice a ekologie
Z více než 59 miliard korun, které zbyly po zrušeném FNM a byly zákonem počátkem roku převedeny na účty Ministerstva financí, má letos jít do Státního fondu dopravní infrastruktury - tedy hlavně na stavby dálnic - skoro 22 miliard korun. A na náhradu ekologických škod z dob komunismu 15 miliard.
"Peníze z FNM budeme potřebovat i v příštím roce. I pak bude nutné dotovat stavby komunikací a likvidovat škody na životním prostředí," připomíná Sobotka.
Ve sněmovně bude muset spoléhat na sociální demokraty z hospodářského výboru sněmovny. I těm jde o zachování naděje, že na dopravu půjdou další privatizační peníze. A možná mu pomůže i ODS. "Po vypsání dluhopisů prostor pro uvolnění peněz je," připouští sice poslanec ODS Martin Kocourek, dodává však, že zbylé peníze by se podle něj ale měly převést na penzijní reformu.


Kam mají jít zbylé peníze z privatizace
Po FNM zůstalo 59,5 miliardy korun na účtech Ministerstva financí
Z nich se má letos uvolnit: 21,7 miliardy korun do Státního fondu dopravní infrastruktury 15 miliard korun na odstraňování ekologických škod 1,6 miliardy na průmyslové zóny
K dalšímu rozdělení může po vypsání dluhopisů zbýt 12,7 miliardy korun, a tak poslanci dále požadují:
dvě miliardy korun na stavbu nových domovů důchodců
dvě miliardy na rekonstrukci Národního muzea a Národní knihovny

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů