Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hradec Králové nastavil recyklační laťku českým městům

Hradec Králové nastavil recyklační laťku českým městům

Odpadové plány Hradce Králové, který bude v příštích letech zvyšovat recyklaci, jsou příkladem ostatním městům a krajům, řeklo dnes Hnutí DUHA.

Královéhradecké zastupitelstvo včera pozdě večer schválilo, že bude do roku 2013 investovat do lepší recyklace a kompostování komunálního odpadu. Zároveň potvrdilo, že se město nebude účastnit projektu megaspalovny odpadků v Opatovicích, protože ji nepotřebuje.

Jeho záměry podporuje také Královéhradecký kraj [1].

Lepší recyklace a kompostování podle propočtů královéhradecké radnice stačí ke snížení skládkování, které požaduje evropská směrnice. Město například hodlá dávat domácnostem 500 korun na nákup domácího kompostéru.

Česká republika recykluje asi 13 % komunálního odpadu, zatímco Německo či Rakousko dosahují padesátiprocentního využití. Příčinou jsou špatné recyklační služby. Zatímco popelnice stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad to průměrná domácnost má 170 metrů [2].

Vládní Plán odpadového hospodářství počítá se zvýšením recyklace a kompostování komunálního odpadu na 50 % do roku 2010. Ministerstvo životního prostředí ovšem zatím nepředložilo konkrétní opatření, která by splnění tohoto cíle zajistila.

Hnutí DUHA v prosinci zveřejnilo plán opatření, která umožní zvýšit recyklaci na současnou úroveň Rakouska či Německa. Patří mezi ně změny v odpadovém zákoně, reforma poplatků za skládkování a další kroky, jež zajistí lepší recyklační služby pro domy a byty.

Recyklační plán Hnutí DUHA je ke stažení na:

www.hnutiduha.cz/publikace/infolisty/pdf/lepsi_recyklacni_sluzby.pdf

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

„Hradec Králové nastavil laťku ostatním městům a také krajům. Je prvním velkým českým městem, které přichází s odpadovým plánem výslovně založeným na výrazně lepší recyklaci. Zbaví se věčného přešlapování mezi skládkováním druhotných surovin a spalováním druhotných surovin, na kterém je zatím drtivá většina českého odpadového hospodářství založena. Hradec také ukázal ostatním městům a krajům, že není vůbec potřeba sypat miliardy korun do zbytečných a drahých spaloven."

Kontakt:

Ivo Kropáček, Hnutí DUHA, telefon 604 348 765, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz

Poznámky:

[1] tisková zpráva Královéhradeckého kraje, 17.1.2006

[2] tisková zpráva společnosti Eko-kom, 29.1.2004

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů