Čtvrtek, 28. března 2024

Hodnocení ekosystémů na přelomu tisíciletí

Hodnocení ekosystémů na přelomu tisíciletí

Vážení,

u příležitosti zveřejnění českého překladu publikace „Ekosystémy a lidský blahobyt“ proběhne dne 31. ledna 2006 tisková konference v Zelené posluchárně UK, Celetná 20, Praha 1. V navazujícím semináři (14:00 – 16:30) budou představeny hlavní výsledky projektu „Hodnocení ekosystémů na přelomu tisíciletí“ (Millenium Ecosystem Assessment - MA). 

Cílem čtyřletého rozsáhlého projektu MA, který byl ukončen v roce 2005, bylo především poskytnout syntézu vědeckých poznatků o změnách ekosystémů v posledních desetiletích a jejich dopadů na kvalitu lidského života. Zvláštní pozornost byla věnována zejména stavu a trendům služeb zajišťovaných ekosystémy a jejich možnému vývoji v tomto století. Na realizaci projektu se podílelo přes 1 300 významných vědců z více než sto zemí. Projekt probíhal pod záštitou OSN a mezi hlavní uživatele patří významné mezinárodní úmluvy zaměřené na ochranu biologické rozmanitosti a přírodního prostředí. Generální tajemník OSN Kofi Annan označil MA za významný pokus o zmapování zdraví naší planety. Jde o příklad mezinárodní politické a vědecké spolupráce, která je nezbytná k dalšímu prosazování udržitelného rozvoje. Projekt je důležitý je především proto, že doposud nikdy nedošlo k celkovému důkladnému zhodnocení všech hlavních světových ekosystémů. Bližší informace o projektu MA přináší příloha k této pozvánce.

Na tomto unikátním programu se podílelo rovněž několik odborníků z ČR. Jmenovitě prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc. a PaedDr. Tomáš Hák, Ph.D. z Centra pro otázky životního prostředí UK, které rovněž organizovalo zasedání řídící rady projektu v roce 2003  a zajistilo překlad souhrnné zprávy MA s podporou Ministerstva životního prostředí. Vědecký a poradní orgán Úmluvy o biologické rozmanitosti reprezentoval RNDr. Jan Plesník, CSc. z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Na tiskovou konferenci je rovněž pozván předseda Akademie věd ČR prof. Václav Pačes, rektor UK prof. Ivan Wilhelm a ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Výsledky projektu vzbudily značný ohlas ve světovém tisku (viz příloha) a proto jste srdečně zváni na tiskovou konferenci, která poskytne bližší informace o významu a výsledcích celého projektu českému publiku. Na místě obdržíte tiskovou zprávu  a překlad publikace „Ekosystémy a lidský blahobyt“. Na tiskové konferenci bude připraveno občerstvení.

V případě potřeby dalších informací jsme Vám rádi k dispozici.

S pozdravem               

Univerzita Karlova v Praze

Centrum pro otázky životního prostředí

U Kříže 8

158 00 Praha 5
 
ředitel: prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů