Sobota, 20. dubna 2024

Ekologická havárie v elektrárně

Ekologická havárie v elektrárně

Až tři roky odnětí svobody hrozí výpravčímu, který pravděpodobně zavinil vykolejení soupravy ve Chvaleticích.

Chvaletice - V areálu místní elektrárny došlo v úterý dopoledne k ekologické havárii. Na železniční vlečce zde totiž z tažného lokotraktoru unikly téměř dva tisíce litrů nafty. K této mimořádné události, při níž vykolejila souprava složená z lokotraktoru a tří nákladních vozů naložených vápencem, došlo krátce po deváté hodině. S největší pravděpodobností selhal lidský faktor. "Dvaačtyřicetiletý výpravčí vlečky je podezřelý, že postavil posunovou cestu na kolej č. 118, ačkoliv vedoucímu posunu oznámil postavení posunové cesty na kolej č. 114. Strojvůdce zmíněné vlakové soupravy se pak na pokyn vedoucího posunu rozjel. Před místem, kde měl najet na kolej č. 118, si všiml, že na koleji č. 114 je výhybka v jiné poloze. I přes okamžité brzdění souprava vykolejila," řekla nám včera východočeská policejní mluvčí Lenka Klouzová.

Při vykolejení došlo k poškození lokotraktoru, ze kterého vytekly téměř dva tisíce litrů nafty. Škoda byla vyčíslena na půl milionu korun. Rozsah škod na životním prostředí zatím vyčíslen nebyl.

Fotografie: Podle policistů, kteří případ vyšetřují, je pravděpodobným viníkem nehody v areálu elektrárny dvaačtyřicetiletý výpravčí vlečky.

JAN ŠAFÁŘ

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů