Sobota, 20. dubna 2024

Nový trend má název "mulčování"

Jakou nejvhodnější techniku nakoupit pro kvalitní a ekonomicky přijatelnou údržbu veřejných zelených ploch?
Nový trend má název "mulčování"
Tuto otázku si rok co rok kladou v mnoha obcích.

Zajímavou odpověď nabízí tzv. mulčování jako jeden ze způsobů sečení trávy a následného ekologického zpracování a využití travního odpadu.

EKOLOGICKÝ I EKONOMICKÝ

Mulčování je novým moderním trendem, který se prosazuje při ošetřování veřejných travnatých ploch a nepravidelně sečených pozemků. V západní Evropě se stalo už běžnou záležitostí a také u nás si získává své příznivce. Důvodem je zejména bezproblémový, ekologický a rychlý způsob zpracování posekané trávy.

Sečení mulčovací sekačkou se od dosud užívaných sekaček na vysokou trávu liší tím, že posečenou trávu není nutné sbírat a uklízet. Speciální konstrukce, výkon motoru a speciální nůž umožní rozemletí trávy na malé kousky, které propadnou skrz travní porost a na povrchu půdy přirozeně zetlí. Je to obdoba recykler systému, ale na více přerostlou trávu, plevel nebo nálety. Mulčovače mohou sekat trávu přerostlou až do výše 30 centimetrů. Aby trávník zůstal kvalitní, je ideální použít mulčovač třikrát ročně. Poprvé před obdobím květu travin, podruhé uprostřed léta a eventuálně potřetí na podzim, kdy je trávník srovnán a připraven na jarní růst. Na trh se připravuje konstrukčně a technicky zdokonalená řada mulčovačů Hurricane, která bude představena pro sezónu 2006.

JAK VYBÍRAT MULČOVAČ

Výběr vhodného typu mulčovače by se měl řídit podle rozlohy pozemků a náročnosti terénu. Pro běžnou úpravu parků a jiných veřejných ploch je na trhu stroj Hurricane ze základní řady, který je osazen ekologickým motorem HONDA GCV 160 a inovovanou převodovkou. Pro obce, které udržují větší plochy, louky a také pro horské a podhorské oblasti je ideální třírychlostní Hurricane, který je vybaven silnějším ekologickým motorem HONDA a novou převodovkou a možností volby tří pojezdových rychlostí a zpátečky. Volba rychlosti je velmi důležitá v závislosti na náročnosti terénu.

Pro práci v extrémně náročných podmínkách či na veliké plochy byl vyvinut profesionální stroj z řady Hurricane. Stroj je vybaven pětistupňovou převodovkou PEERLESS se zpátečkou, brzdou a kolíčkovým diferenciálem, který umožňuje přibrzďování při jízdě ze svahu. Je vhodný při sekání stébelnatých porostů různé kvality a bez problémů si poradí i s nálety. Ideální stroj pro údržbu příkopů, svahů u cest i dlouhodobě nesekaných ploch. Rychlostí práce se tento stroj vyrovná práci tří lidí vybavených křovinořezem. Tím se šetří čas a náklady na údržbu ploch (viz tabulku). Výhodou profesionálního stroje je, že lze k němu připojit sulku a na zimní úklid veřejných prostor i sněhovou radlici. Tento stroj tak má široké použití po celý rok.

TRADIČNÍ SEKAČKY SE TAKÉ NEZTRATÍ

Samozřejmě se i nadále používají sekačky na vysokou trávu, které trh nabízí jako jedno-účelové stroje, nebo ve stavebnicových sestavách, kdy je možné vlastnit jeden stroj a měnit adaptéry podle toho, jakou činnost chceme vykonávat. Ke stavebnicovým systémům TERRA - VARI lze připojit sečení na vysokou trávu, zametací kartáč, radlice na sníh a sněžná fréza, takže to je kompletní zařízení na údržbu veřejných ploch.

Pro dokompletování řady strojů, které jsou využívány v komunálních službách, chybí křovinořez, který je vhodný na "dočištění" sekaných ploch kolem stromů, sloupů a dalších překážek. Český trh nabízí širokou škálu křovinořezů od hobby použití až po profesionální stroje, stačí si pouze vybrat. Výběr záleží na výkonu jednotlivého stroje a rozhodnutí jednotlivce. Vždy však platí, že značkové zboží s sebou nese záruku kvality a spokojenosti.

AUTOR: IVETA ŠVEJDOVÁ
VARI, a. s.


Měsíční náklady při údržbě travních ploch o stejné rozloze

Tradiční způsob Mulčování

6 osob ( 3 s křovinořezy, 2 na úklid posekané trávy, 1 řidič multikáry) 2 osoby (1 s mulčovačem, 1 na dosekání trávy křovinořezem)

mzdy: 52 800 Kč (55 Kč/hod.) mzdy: 17 600 (55 Kč/hod.)

palivo 1520 litrů x 30 Kč = 45 600 Kč palivo 560 l itrů x 30 Kč = 16 800 Kč

náklady na skládku za odvoz trav. odpadu (průměr 200 Kč za 1 odvoz) 16 000 Kč u mulčovače odvoz trav. odpadu odpadá

celkové měsíční náklady 114 400 Kč celkové měsíční náklady 34 400 Kč

Celková měsíční úspora při mulčování proti tradiční údržbě: 80 000 Kč

Pořizovací náklady techniky pro tradiční údržbu a mulčování

multikára (500 000 Kč) 3x křovinořez (3x 15 000 Kč = 45 000 Kč), celk. 545 000 Kč mulčovač s radlicí na sníh a sulkou (96 800 Kč)

křovinořez na dosek. trávy (1x 15 000 Kč)

Celková úspora pořizovacích nákladů při mulčování proti tradiční údržbě: 427 000 Kč

Zdroj: Vari, a. s.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů