Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kdo vydělá na MEŘO?

Kdo vydělá na MEŘO?
O podnik má zájem PPF, ale i stát.

Zavázali jsme se EU, že již od ledna příštího roku nahradíme pět procent veškeré spotřebovávané motorové nafty methylesterem řepkového oleje (MEŘO) a pět procent benzinu biolihem. Zatím se ovšem nezdá, že bychom se splnění tohoto závazku nějak blížili. Na českém trhu se v současné době biopaliva prakticky neprodávají, a to ani tzv. MEŘO (methylester řepkového oleje), jehož přimíchávání do motorové nafty mělo v ČR dlouholetou tradici. Není dořešena ani podpora výroby biolihu, který se má míchat do benzinů. Všechno se však může rychle změnit, protože biopaliva Evropa postupně určitě zavede. A výrobci se na tuto příležitost chystají.

Dominantním českým výrobcem MEŘO je společnost Setuza, o kterou se vede v současné době boj. Vláda chce starý dluh Setuzy kapitalizovat ve prospěch státu, a to převodem pohledávky na Podpůrný garanční, rolnický a lesnický fond za tržní ocenění. Chybou bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase se tento postup značně zkomplikoval, nyní je ve hře i finanční skupina PPF, která chce pohledávku Setuzy u České konsolidační agentury získat (jde o nominální hodnotu 4,1 miliardy korun) a vstoupit tak do tohoto perspektivního podniku. Parlamentní opozice i někteří ekonomičtí analytici poukazují na to, že správnější by bylo pohledávku prodat v otevřeném výběrovém řízení, kde hlavním kritériem bude cena.

SETUZA NEVYRÁBÍ JENOM MEŘO, ale vidí v tomto produktu podnikatelskou perspektivu. V Ústí nad Labem chce již na přelomu roku 2006-2007 spustit novou výrobu MEŘO s roční kapacitou 100 tisíc tun, kapacity chce rozšiřovat také v jihočeských Mydlovarech a v Olomouci.

Nafta s přídavkem MEŘO je stále ještě dražší než bez něj, ale s rostoucí cenou ropy se tento rozdíl snižuje. Produkce MEŘO je zatím dotována státem, aby byla bionafta konkurenceschopná. Výchozí sazbu podpory 3680 korun za tunu MEŘO vláda loni v prosinci zvýšila na 6570 korun a hodlá tak dotovat výrobu 125 tisíc tun MEŘO. Setuza za MEŘO získává zatím vyšší cenu v zahraničí (i bez dotace), ale i to se může změnit. V každém případě je MEŘO dobrým byznysem a s rostoucí potřebou snížit závislost na fosilních palivech to horší určitě nebude.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů