Pátek, 29. března 2024

Z evropských peněz bude ekologické seno

Z evropských peněz bude ekologické seno

Praha - Většinu evropských peněz určených na rozvoj venkova promění Česká republika v nejbližších letech pravděpodobně na ekologické seno

Rozvoji venkova, jako je vytváření pracovních míst nebo rozšiřování okruhu zemědělských činností, tak bruselské peníze podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství Michala Pospíšila prakticky nepomohou.

V návrhu ministerstva zemědělství na využití evropských peněz se totiž počítá s tím, že jejich hlavní část bude rozpuštěna do plošných dotací na hektar zemědělské půdy v takzvaných oblastech LFA (oblasti se znevýhodněnými podmínkami k podnikání, zejména horská a podhorská území) a na ekologické zemědělství.

To v praxi znamená, že pro zemědělce v podhorských oblastech bude nejvýhodnější pouze sekat tamní louky a nepoužívat chemická hnojiva. Výsledným produktem tak bude ekologické seno.

"Taková podpora rozvoji venkova vůbec nepomůže. Dotace by měly být cílené na konkrétní aktivity a projekty," konstatuje Pospíšil.

Ekologické seno je nejjednodušší

Přestože poptávka po ekologických potravinách roste, hlavním produktem ekologických zemědělců je seno. Farmáři totiž poukazují na velkou byrokracii spojenou s výrobou biopotravin. Jednodušší variantu proto představuje produkce ekologického sena, která vyžaduje pouze založení a posekání travních porostů bez použití chemických přípravků.

Podle Karla Merhauta z Ligy ekologických alternativ by proto bylo žádoucí, aby dotace cíleně podporovaly vytváření přidané hodnoty k původní ekologické surovině. To ale současný návrh ministerstva na využití bruselských peněz neobsahuje.

Podle šéfa vnější komunikace Hugo Roldána navrhuje ministerstvo zemědělství vyčlenit na znevýhodněné oblasti a takzvaná agro-enviromentální opatření (to je ta ekologie) z celkové roční částky 10,407 miliardy ročně celkem 5,9 miliardy korun. Obecně jde o dotace na ochranu přírody a krajiny. "Proto požaduje EU na tyto účely věnovat největší díl prostředků EAFRD a poskytuje také větší procento spolufinancování," uvádí Roldán.

Cílem podpor v rámci Evropského fondu na rozvoj venkova je ale také zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství, tvorba pracovních míst a rozvoj podnikatelských aktivit na venkově. Ačkoli právě to by český venkov potřeboval především, bude podle strategie ministerstva na tyto účely věnováno z peněz na rozvoj venkova jen asi 40 procent.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů