Sobota, 20. dubna 2024

Odborníci jsou spokojeni s průběhem sanace staré ekologické zátěže ve Spolaně

Odborníci jsou spokojeni s průběhem sanace staré ekologické zátěže ve Spolaně
Ze Spolany Neratovice do dvou let zmizí dva objekty zamořené nebezpečnými chemikáliemi včetně rakovinotvorných dioxinů. Společnost odstraní až 35 tisíc tun zeminy a materiálů z budov. Sanaci kontroluje stát. Středočeský kraj navíc zaplatil odborníky z Vysoké školy chemicko-technologické, aby na práce dohlíželi.

Za dva miliony korun dostává kraj nezávislé informace o dění na stavbě, komentáře a také názory odborníků z vysoké školy. Takové zdvojení kontroly nad sanací staré ekologické zátěže u nás zatím nemá obdoby.

Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické zatím průběh sanace hodnotí jako velmi kvalitní a bezpečný. Udělali mimo jiné rozbory vzorků z okolí staveniště. Ty prokázaly, že ze stavby se do okolí nedostávají nebezpečné látky.

V následujících dnech ve Spolaně začne samotná likvidace zamořeného materiálu. Budovy a veškeré zařízení sanační firma rozdrtí na malé části a z nich procesem tepelné desorpce odstraní chemikálie. Vznikne asi pět kilogramů kondenzátu nebezpečných látek. Ostatní materiál by měl být naprosto nezávadný a jako drť zůstane v areálu Spolany.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů