Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mrzne až praští, teploty klesnou na minus 25 stupňů

Mrzne až praští, teploty klesnou na minus 25 stupňů

Meterorologové v pondělí ještě zpřísnili varování před silnými mrazy. V noci na úterý by na východě země mohly noční teploty být až minus 25 stupňů, ve zbytku země pak kolem minus 20 stupňů. Malé děti a starší lidé by měli omezit pohyb venku, ostatní lidé by se měli dostatečně pohybovat.

23.1. 2006 14:01 - 16:02 Aktualizováno

ČESKÁ REPUBLIKA - Do střední Evropy proudí nyní od severovýchodu arktický vzduch.

"V úterý očekáváme ve východní polovině území velmi silný mráz -17 až -22 stupňů, v údolních polohách kolem -25 stupňů," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Velmi silný mráz tak mohou očekávat v noci z pondělí na úterý v Libereckém, Jihočeském , Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém i Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Mráz už v Česku připravil o život pět bezdomovců

Nejsnadnější obětí drsné zimy jsou lidé, kteří tráví svůj čas na ulicích. Za poslední tři dny už zemřeli tři bezdomovci, bezprostřední příčinou jejich skonu bylo mrazivé počasí.

Tuhá zima by mohla způsobit škody v průmyslu, energetice a v zásobování. Vrásky na čele mají kvůli mrazům i správci železnic, neboť teploty hluboko pod bodem mrazu mohou lámat koleje.

V Havířově nejezdí část MHD

V Havířově v pondělí kvůli mrazu nevyjela část autobusů městské hromadné dopravy, potíže přetrvávaly i v odpoledních hodinách. Lidé čekali na zastávkách i hodinu.

"Měli jsme problémy, ale nebudu to komentovat. Je minus 25 stupňů, ráno nevyjela značná část spojů a některé nejezdí ani teď," řekl ČTK ředitel osobní dopravy ČSAD Havířov Dalibor Drlík.

Na východě Čech se teploty blíží k rekordům

Na východě Čech klesly teploty nejníže na Broumovsku. "V Adršpachu jsme naměřili -29,4 stupně Celsia. V obou krajských městech se nejnižší teploty přiblížily na dohled rekordům, hodnot z roku 1963 však nedosáhly. V Hradci Králové to bylo -19,4 stupně (rekord činí -19,8), v Pardubicích -18,7, což je o dvě desetiny víc než hodnota rekordu," řekl  Zdeněk Mrkvica z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Největší pokles teplot zaznamenali opět v Adršpachu, kde v noci ze soboty na neděli bylo -0,8 stupně a v pondělí ráno klesla teplota pod 29 stupňů. "Opět však počasí nepřekonalo rekord z pověstného Silvestra na přelomu let 1978 a 79, kdy teplota klesla o víc jak 30 stupňů," uvedl meteorolog.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů