Středa, 24. dubna 2024

Čistírnu odpadních vod ve Šternberku čeká rekonstrukce

Čistírnu odpadních vod ve Šternberku čeká rekonstrukce

ŠTERNBERK (Olomoucko) -- Šternberská radnice se zřejmě v letošním roce pustí do rekonstrukce čistírny odpadních vod. Nynější nádrže totiž mají malou kapacitu a některé odebrané vzorky vyčištěné vody již nesplňují evropské limity na ochranu životního prostředí. Náklady na rekonstrukci odhaduje město zhruba na 80 milionů korun, koncem loňského roku požádalo o dotaci z evropských zdrojů.

"Stávající nádrže mají malou kapacitu a během krátkého časového úseku, kdy se v nich voda nachází, ji nelze vyčistit podle zpřísněných limitů EU. Proto je potřeba vybudovat nové nádrže," řekl ČTK vedoucí odboru investic a rozvoje šternberské radnice Pavel Sehnal.

Podle něj má již radnice připraven projekt rekonstrukce a v nejbližší době vyhlásí výběrové řízení na dodavatele stavby. Zda získá dotaci z evropských fondů, by měla vědět na jaře. V rámci operačního programu Infrastruktura může žadatel získat až 75 procent nákladů ze zdrojů EU a dalších deset ze Státního fondu životního prostředí.

"Radnice bude muset problém řešit v každém případě, abychom splnili předpisy. Pokud nezískáme dotaci, zřejmě budeme postupně projekt realizovat z vlastních zdrojů," doplnil Sehnal.

Čistírna odpadních vod přitom prošla velkou obnovou na počátku 90. let minulého století. Tehdy úpravy stály téměř 30 milionů korun. Hlavním cílem tehdejší rekonstrukce bylo zvýšit kapacitu zařízení a zlepšit parametry čištění podle tehdejších parametrů.

Martina Šaradínová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů