Úterý, 23. dubna 2024

Ředitel povodí padl kvůli podezřelé zakázce

Ředitel povodí padl kvůli podezřelé zakázce
Stavba největší přírodní nádrže, poldru, jaký se kdy v Česku stavěl, stála místo ředitele Povodí Moravy Ivana Pospíšila. Pád v jeho kariéře se obešel bez většího rozruchu, přestože jde o zakázku za téměř čtyři sta miliónů korun. A ministr zemědělství na konci loňského roku dospěl k názoru, že o stamiliónech se rozhodovalo podle podezřelých pravidel.

Chcete málo peněz
Poldry, neboli suché protipovodňové nádrže, se začaly stavět po katastrofálních záplavách v roce 2002. Na české poměry obří poldr Žichlínek na Moravské Sázavě má být v případě potřeby schopen zadržet šest miliónů metrů krychlových vody a má před zvednutou hladinou uchránit především Litovel a Olomouc. Původně se počítalo s tím, že bude dokončen už v loňském roce. Situace je však taková, že se ještě ani nezačalo stavět. Výběrové řízení, které vyhlásilo vloni v létě Povodí Moravy, bylo zastaveno.
Do soutěže se přihlásilo deset zájemců, čtyři z nich ale výběrová komise rovnou vyloučila. Důvod? Stačila jedna krátká věta komise: poldr chtěli postavit za příliš nízkou cenu.
Vyřazené stavební společnosti chtěly za stavbu od 308 do 343 miliónů korun, zatímco zbylé firmy žádaly od 368 do 398 miliónů korun.
"Naše cena byla bez hlubšího zkoumání záměrně označena jako mimořádně nízká, přestože se pohybovala na úrovni 85 procent průměrné ceny ostatních uchazečů," ohradily se proti rozhodnutí komise firmy seskupené ve Sdružení Žichlínek.
Nabízely, že poldr vybudují za 308 miliónů korun, a proto se po vyřazení obrátily na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který jejich námitky uznal. Státní podniky a úřady sice mohou podle zákona zájemce z veřejných soutěží vyřadit kvůli "mimořádně nízkým cenám", vždy to ale musí podrobně zdůvodnit a doložit. "Pouhé konstatování, že se nabídková cena uchazeče výrazným způsobem odchyluje od předpokládané ceny veřejné zakázky, nelze považovat za dostatečně transparentní," napsal antimonopolní úřad ve svém verdiktu.
Komise přitom zájemce vyškrtla, aniž by vysvětlila, proč jejich nabídku považuje za nepřiměřeně nízkou. A navíc: dokumenty ze soutěže dokazují, že komise firmy vyřadila, i když ji před takovým krokem varovali odborní konzultanti, které si Povodí Moravy pro soutěž najalo.

Pospíšilův konec
Ministr Mládek odvolání generálního ředitele Pospíšila zdůvodnil právě pochybeními při zakázce na poldr Žichlínek.
"Ministr došel k závěru, že průběh výběrového řízení nebyl zcela průhledný, a je proto nutné přikročit k razantnímu personálnímu opatření," řekl ministerský mluvčí Tomáš Loskot.
Sám ministr pak doplnil: "Je navíc nutné rozptýlit pochybnosti, které by nové kolo výběrového řízení mohly provázet."
Antimonopolní úřad totiž státnímu podniku nařídil, aby znova posoudil všechny nabídky.
Odvolaný ředitel nicméně odmítá, že by pochybil. "Při rozhodování u zakázky na poldr Žichlínek jsem svá rozhodnutí činil podle doporučení komise," řekl Ivan Pospíšil.
Komisi jmenovala vláda a byli v ní zástupci tří ministerstev i Povodí Moravy. "Jednal jsem podle zákona, což je podstatné," zdůraznil odvolaný ředitel Pospíšil. Přiznal, že spíš očekával, že ministr odvolá členy komise.
O tom, kdo bude poldr budovat a za jakou cenu, ještě není rozhodnuto. Nový generální ředitel povodí Miroslav Konečný po své sekretářce včera vzkázal, že nová vítězná nabídka ještě nebyla vybrána.


K čemu slouží poldry a kolik jich je


Přirozená ochrana před záplavami
Poldry jsou jakési přírodní nádrže, kam se může voda rozlít během povodní. Ochránci přírody je prosazují oproti velkým betonovým přehradám. Tvrdí, že lépe zapadají do přírody a zároveň dokáží zachytit velké množství vody.


Poldry jsou po celé republice
Po celé zemi je v současnosti sto až sto dvacet poldrů. Na některých místech, například na Opavsku nebo v Lukách nad Jihlavou, vytvářejí celou soustavu ochrany před povodněmi.


Vzniknou další desítky poldrů
V první etapě programu Prevence před povodněmi vzniká 25 poldrů. V druhé etapě přibude dalších 40 až 50. Velký poldr může stát i stovky miliónů korun.
Zdroj: MZE
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů