Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čištění přírody se předražuje, zjistil NKÚ

Čištění přírody se předražuje, zjistil NKÚ

PRAHA -- Nejnovější ukončená akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) odhalila podle informací zpravodajského serveru Aktuálně.cz několikanásobné zvyšování cen domluvených zakázek na likvidace starých ekologických škod. Kontroloři zjistili, že peníze z Fondu národního majetku určené na čištění přírody se čerpají díky kombinaci starých a nových pravidel, která je výhodná pro sanační firmy. Stát na ní ale může výrazně tratit, píše server.

Podle pravidel platných až do roku 2001 se při poskytování státní pomoci na likvidaci ekologických škod postupovalo tak, že ten, kdo od roku 1991 privatizoval podnik se starou ekologickou zátěží, dostal od vlády garanci, že mu stát zaplatí náklady sanace až do výše hodnoty privatizované firmy. Garance neměla žádnou vazbu na skutečně známé nebo předpokládané ekologické škody. V roce 2001 se pravidla změnila a stát dostal možnost snížit původně slíbenou garanci na skutečnou hodnotu sanačních prací. Tým NKÚ však zjistil, že Fond národního majetku tuto možnost prakticky nevyužívá, informuje Aktuálně.cz.

"Záměr upřesnit garance na úroveň schváleného projektu sanačních prací není naplňován," cituje server z připravené závěrečné zprávy NKÚ z akce s číslem 05/11. Stát tak nyní majitelům zprivatizovaných podniků dál zaručuje, že jim proplatí až 167 miliard korun.

Když se přitom projekt státní pomoci v roce 1997 připravoval, uvedli tehdy experti do materiálů předložených vládě, že stát nakonec zaplatí jen asi čtvrtinu slíbených garancí. Teď jsou však zpřesněné odhady pro státní kasu mnohem dražší, píše Aktuálně cz.

"Z kontrolních zjištění vyplývá, že FNM v roce 1997 avizoval skutečné čerpání finančních prostředků ve výši 25 procent součtu poskytnutých garancí. Poté zvedl odhad na 40 procent. A nyní již v některých případech čerpání dosahuje 100 procent garance bez stanovení jasně definovaných a kontrolovatelných pravidel," upozorňují podle Aktuálně.cz kontroloři NKÚ.

Prověrka odhalila, že pravidla pro odčerpávání zátěže jsou benevolentní a umožňují například původní cenu "očistného ekologického projektu" stále navyšovat. A to bez vypisování výběrových řízení na sanační firmy. Například v Precheze Přerov se podle Aktuálně.cz původní částka 240 milionů korun navýšila až na 972 milionů.

Na hrozbu, že stát bude muset nakonec zaplatit až 167 miliard korun měl vládu podle usnesení z roku 2001 upozornit právě Fond národního majetku. NKÚ však zjistil, že žádná varovná informace na stoly ministrů nedorazila, píše Aktuálně.cz.

Fond národního majetku podle dokumentu, který v listopadu projednávala vláda, vynaložil na odstranění ekologických škod vzniklých před privatizací od roku 1991 do konce roku 2004 více než 21 miliard korun. Například ve druhé polovině roku 2004 to byly dvě miliardy korun.

Dokument obsahoval i informaci o výši garancí, které vláda v letech 2002 až 2004 schválila na odstranění starých ekologických škod a na revitalizaci krajiny v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji a kladenském regionu. Celkem to bylo 36,18 miliardy korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů