Pátek, 29. března 2024

Centrum pro podporu občanů pomůže prosazovat právo na zdravé životního prostředí v regionech

Centrum pro podporu občanů pomůže prosazovat právo na zdravé životního prostředí v regionech

PRAHA – Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika se sídlem v Praze otevřelo tři nové regionální pobočky v Děčíně, Ostravě a v Jihlavě. Centrum pro podporu občanů již deset let bezplatně pomáhá občanům s řešením případů, které se týkají poškozování životního prostředí v jejich okolí. Tato podpora bude od nynějška dostupná i pro obyvatele Ústeckého a Moravskoslezského kraje a Vysočiny. Na Centrum se mohou obrátit také představitelé obcí a pracovníci státní správy.

Centrum nabízí konzultace především v oblastech odpadového hospodářství, kácení stromů, práva na informace či soustavy Natura 2000. Pomáhá také občanům s účastí ve správních řízeních a se zakládáním nových občanských sdružení. Centrum rovněž podporuje účast veřejnosti v rozhodovacích procesech. Ve zvláště závažných případech nabízí i právní pomoc.

„V poslední době se na Arniku obrací stále více lidí a žádá nás o pomoc při řešení různých problémů. Často se jedná o složité kauzy či správní procesy, ve kterých není jednoduché se orientovat. Snažíme se tedy lidem vyjít vstříc, protože jiné organizace v regionech takovou podporu neposkytují. Čím více lidí se naučí účinně bránit své právo na zdravé životní prostředí, tím lépe,“ říká právník Lukáš Matějka, který nově vzniklé pobočky Centra pro podporu občanů vede.

Pobočky se budou soustředit na známé kauzy – například labské jezy, havarovanou skládku v Pozďátkách či průmyslovou zónu Dolní Lutyně. Zároveň jsou však připraveny zabývat se i novými případy.

Centrum pro podporu občanů vzniklo v roce 1996. Regionální pobočky naváží na dosavadní činnost Arniky, která má v příslušných krajích na kontě již několik úspěšně vyřešených případů. Šlo například o záchranu stovek stromů, parků a dětského hřiště v Ostravě, zastavení ničení Jílovského potoka u Děčína vyléváním betonu ze stavby dálnice D8 nebo zrušení projektu na výstavbu průmyslového polygonu Škoda Auto v milovických lesích. Za dobu své existence přispělo Centrum ke vzniku téměř stovky nových občanských sdružení a řadě z nich pomohlo prosadit hlas veřejnosti tam, kde jej představitelé moci nechtěli slyšet.

Podle vedoucího Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Martina Skalského se chce organizace věnovat zejména případům, kdy dochází k selhání státní správy. „Legislativa na ochranu životního prostředí je kvalitní, problémem je její dodržování. Býváme svědky nekompetentního rozhodování úředníků a různých vlivů investorů na státní správu. Problém je také to, že úřady si nezvykly adekvátně informovat občany a lidé se tak o většině projektů dozvídají příliš pozdě na to, aby je mohli účinně ovlivnit.“ Cílem Centra je podle Skalského zvýšit účast občanů na rozhodování o nových stavbách i koncepcích – například územních plánech či plánech odpadového hospodářství. „Chceme posílit hlas obyvatel měst a obcí, protože o budoucnosti by neměli rozhodovat jen politikové a úředníci.“

Podrobné informace o kontaktních adresách a telefonech regionálních poboček Centra pro podporu občanů, jejich službách a aktuálně řešených kauzách je možné najít na internetu: www.cepo.arnika.org.

Činnost regionálních poradenských kanceláří Centra pro podporu občanů podporuje Evropská unie z prostředků programu Transition Facility 2004, prostřednictvím Nadace pro rozvoj občanské společnosti.

Tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů