Pátek, 19. dubna 2024

Téměř 20 milionů korun na rozvoj ekoporadenství a ekovýchovy na Liberecku

Téměř 20 milionů korun na rozvoj ekoporadenství a ekovýchovy na Liberecku

Další rozhodnutí o dotaci na úspěšný projekt v oblasti environmentálního vzdělávání podepsali dnes Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP a Radim Zika, náměstek hejtmana Libereckého kraje, zodpovědný za oblast životního prostředí. Liberecký kraj získal dotaci na projekt Regionální systém ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty Libereckého kraje s rozpočtem 19,6 milionu Kč.

„Projekt získal podporu z Evropského sociálního fondu a od Ministerstva životního prostředí [1]. Umožní například vytvoření 11 nových pracovních míst na celý a 10 na částečný pracovní úvazek. Svým ukotvením a rozsahem garantuje udržitelnost i po roce 2007 [2],“ dodává Jakub Kašpar.

„Na území Libereckého kraje bude celkem osm zařízení, která budou nabízet ekologické poradenství a připravovat osvětové a vzdělávací akce. Vytvoříme například 288 vzdělávacích a osvětových programů a materiály pro širokou veřejnost. Důležitým cílem je rozvoj dobrovolnictví v oblasti životního prostředí,“ vysvětluje Tomáš Komrzý z Krajského úřadu Libereckého kraje.

Projekt se vhodně doplňuje s projektem Střediska udržitelného rozvoje venkova Společnosti pro Jizerské hory, který byl podpořen ze stejného zdroje v létě loňského roku. Jeho cílovou skupinou jsou malí a střední podnikatelé a orgány veřejné správy, zatímco projekt Libereckého kraje se zaměří na širokou veřejnost.

Poznámky:

 [1] Projekt byl podpořen ve 2. výzvě grantového schématu „Síť environmentálních informačních a poradenských center“, vyhlášeného MŽP v rámci opatření 4.2 Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. V něm se rozdělují prostředky Evropského sociálního fondu (ESF) na projekty neinvestičního charakteru. Přidělená dotace je hrazena ze 75 % z prostředků ESF a z 25 % z prostředků státního rozpočtu (MŽP).

[2] Ekovýchovná centra vzniknou v České Lípě, v Jablonném v Podještědí, Novém Městě pod Smrkem, Liberci, Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, Turnově a Sedmihorkách – zde půjde o specifické zařízení, které bude zajišťovat ekologickou osvětu v sezónních zařízeních na území Českého ráje.

Další informace:

http://www.env.cz/AIS/web.nsf/pages/op_lidske_zdroje

www.kraj-lbc.cz

 

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů