Úterý, 23. dubna 2024

Lesní zvěř spoléhá na myslivce

Lesní zvěř spoléhá na myslivce

Hradec Králové - Tuhá zima působí problémy lesní zvěři, která těžko hledá potravu. Proto také myslivci musejí zvyšovat přikrmování. Tajemnice okresního mysliveckého spolku Vlaďka Kolářová však potvrdila, že úhyny zvěře nebyly zatím zaznamenány a myslivci mají krmných zásob dostatek.

Hospodář mysliveckého sdružení Dehetník Blešno Luděk Struna řekl, že přikrmování je nyní nezbytné a myslivce dost vyčerpává. Ke krmelcům a krmným zařízením chodí už třikrát týdně.

"V rajonu máme 170 kusů srnčí zvěře, hodně jí k nám přišlo odjinud. Jenže seno, které jí přineseme, mrzne." Upřesnil, že zvěři rozvezou asi 35 pytlů ječmene i pšenice, za zimu kolem 30 metráků. Myslivecké sdružení Kosičky má na starosti honební plochu 1480 hektarů. Hospodář Ladislav Perný potvrdil, že současné podmínky jsou pro zvěř tvrdé, a proto myslivci i tady museli přikrmování zintenzivnit. Ke 30 krmelcům půjdou zase zítra a v sobotu.

"Celkově rozneseme asi 100 metráků zrna a spousty sena. V honitbě máme 300hlavé stádo srnčího, 100 daňků, 100 bažantů, 200 zajíců a potěšitelné je, že i 50 koroptví."

Uhynulého srnce našli na polích nimrodi ze Staré Vody už asi před třemi týdny.

"Jinak úhyny nejsou. Horší je, že seno srnčí zvěř nebere, protože krmení je přemrzlé, a proto ho rozvážíme volně i na pole. Do osmi zásypů pro bažanty zaneseme jádro a zadinu zase v sobotu," řekl předseda zdejšího mysliveckého sdružení Dobroslav Vlk.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů