Čtvrtek, 18. dubna 2024

Putovní výstava k Mezinárodnímu roku boje proti suchu a rozšiřování pouští zahajuje

Putovní výstava k Mezinárodnímu roku boje proti suchu a rozšiřování pouští zahajuje

Ministr životního  prostředí Libor Ambrozek  zahájí ve čtvrtek 26. ledna v 13:00   společně s kurátorem Botanické zahrady hl. města Prahy Vlastíkem Rybkou putovní výstavu při příležitosti Mezinárodního roku boje proti suchu a rozšiřování pouští [1]. Výstava je umístěna v tropickém skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hl. města Prahy.

Výstava seznámí návštěvníky s problematikou, která se dotýká řady lidí na celém světě, především v Africe. Ve skleníku Fata Morgana bude umístěna  až do 28. února. Postupně ji potom budou moci shlédnout návštěvníci Informačního centra OSN v Praze, botanických zahrad v republice a v druhé polovině roku bude umístěna i ve vybraných střediscích ekologické výchovy.

K mezinárodnímu roku boje proti suchu a rozšiřování pouští připravuje MŽP letos i  další akce. Jednou z nich bude i výtvarná, fotografická a literární soutěž pro děti a mládež.

Poznámky:

[1] Mezinárodní rok boje proti suchu a rozšiřování pouští vyhlásilo Valné shromáždění OSN.  Naše republika je od roku 2004 členem Úmluvy OSN o boji proti desertifikaci v zemích postižených velkým suchem, která byla ustanovena v roce 1994 z podnětu konference o životním prostředí v Rio de Janeiro.

MŽP se aktivně zapojilo do programu zahraniční rozvojové spolupráce v roce 1997 a do konce loňského roku koordinovalo 63 rozvojových projektů ve 34 zemích světa. Celková částka, věnovaná na dvoustranné a mnohostranné projekty činila 600 mil. Kč, z čehož bylo téměř 20 % realizováno Ministerstvem životního prostředí.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů