Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na český trh se dostává druhý prací prostředek, který má certifikát Ekologicky šetrný výrobek (EŠV). Prací prášek Qalt Excel vyrábí firma Qalt Rakovník, k dostání by měl být od začátku prosince v řetězci obchodů Delvita.
Prvním pracím prostředkem, který získal certifikát Ekologicky šetrný výrobek, je prací řada firmy Missiva. Tento produkt je dostupný jen přes dealerskou síť prodejců nebo v několika málo bioobchůdcích. Nový prací prostředek Qalt Excel by mohl být snáze dostupný. Podle výrobce by se cena měla pohybovat okolo 89 - 99 Kč za 1,5 kilogramové balení.
"V součastné době jednáme s několika dalšími obchodními řetězci a velkoobchody, potýkáme se však ve většině případů z chladným přístupem," říká ředitel Qaltu Jiří Halml.
Prací prostředek Excel je koncentrát, oproti běžnému pracímu prostředku se dávkuje menší množství. Podle Halmla se v závislosti na tvrdosti vody a zašpinění prádla může jednat o poloviční dávkování se stejným pracím účinkem.
"K zavedení EŠV nás vedlo zamyšlení se nad stavem životního prostředí," říká Halml. "Jako česká firma jsme chtěli přispět k vylepšení této situace u nás a doufáme, že i v zahraničí."
Ekologicky šetrný výrobek je ministerstvem životního prostředí garantovaný certifikát. Spotřebitelé se podle něho mohou snadněji rozhodovat při svých nákupech. Certifikát Ekologicky šetrný výrobek označuje výrobky, které jsou oproti ostatním srovnatelným výrobkům šetrnější k životnímu prostředí. Výrobky, které v různých kategoriích získaly EŠV, naleznete zde.

V neratovické chemičce Spolana na Mělnicku končí přípravy na sanaci budov zamořených dioxiny a dalšími vysoce nebezpečnými látkami. Zkušební provoz tohoto mimořádně rozsáhlého projektu začne v únoru. Vlastní sanace začne v květnu. Náklady na sanaci, již zadal stát, jsou odhadnuty na 2,71 miliardy Kč. Cílem je vyčistit zhruba 35 000 tun zeminy, včetně asi 9000 tun materiálu vzniklého demolicí dvou zamořených budov, 3000 tun kovových zařízení, 23 000 tun vytěžené znečištěné zeminy v okolí obou budov a asi 160 tun různých chemikálií.

Ústí nad Labem - Cenu Václava Pucherny za počiny v oblasti životního prostředí se rozhodli loni udělovat ústečtí radní. Navrhnout letošního kandidáta může kterýkoliv Ústečan do konce března.
Václav Pucherna, aktivní člen Strany zelených, byl do voleb 2002 náměstkem primátora. "Mimo jiné se zasadil o to, že se ve městě razantně snížil počet lokálních topenišť. Za jeho působení v této funkci Ústí získalo tří ocenění Evropské unie za pokroky v oblasti životního prostředí," vyzdvihl jeho zásluhy mluvčí města Milan Knotek. Z magistrátu Pucherna přešel na radnici v Neštěmicích, kde zastával post místostarosty obvodu. V roce 2004 náhle zemřel.
Cenu, která nese jeho jméno, může získat fyzická i právnická osoba, která přispívá k dalšímu zlepšování místního životního prostředí. Podle Knotka může jít o déle trvající činnost, vzdělávací, osvětovou, ochrannou, zavádění nových ekologicky šetrných technologií, ale i významný jednorázový čin k přímému odvrácení poškození životního prostředí. Navrhovatel musí stručně popsat, proč kandidáta nominuje.

Podle výsledků speciálního Eurobarometru věnovaného oblasti energetiky jsou obyvatelé EU pro rozhodování o určitých aspektech energetické politiky (např. bezpečnost dodávek, rostoucí spotřeba energie, změny klimatu) na evropské úrovni. Vyslovilo se pro to 48 % respondentů, zatím co 37 % preferuje podobná rozhodnutí na národní a pouze 8 % na místní úrovni. Obyvatelé EU se také zajímají o možnostech úspory energií, především v souvislosti a možností ušetřit při rostoucích cenách energií. Energetické úspornosti přístrojů a zařízení do domácnosti je také věnována velká pozornost. U praček a automobilů tento aspekt zvažuje 60 % respondentů, u žárovek 43 %.

Rada ministrů poprvé jednala o akčním plánu pro biomasu, který předložila Evropská komise. Biomasa v současné době pokrývá jen 4 % energetických požadavků EU, ale Komise při implementaci akčního plánu očekává zdvojnásobení tohoto ukazatele do roku 2010. Rada ministrů se shodla na tom, že v rámci energetického mixu EU je potřeba posílit roli biomasy a snížit tím závislost na fosilních palivech. Některé členské státy upozornily na nutnost zachování dostatečné tarifní ochrany proti dovozům levné biomasy a obnovitelných energetických zdrojů (konkrétně např. bioethanol z Brazílie).

Zima testuje kvalitu. Americký stát Minnesota pozastavil platnost zákona o povinném přimíchávání organických složek (např. sojového oleje) do nafty, protože v rekordně chladné zimě bionafta tuhla a autobusy a náklaďáky přestávaly jezdit. Lobby dopravců, zatlačenou do defenzivy, to povzbudilo k protestům proti povinnému používání bionafty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů