Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Okolí křižovatky ulici Sokolská a Rumunská na severojižní magistrále kolem poledne zaplavila voda a způsobila dopravní kolaps. Příčinou byl prasklý vodovodní řad o průměru 90 centimetrů, který spojuje vodárny Flora a Karlov.
Z potrubí vytékala voda rychlostí asi tisíc litrů vody za vteřinu, řekla mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková.
Proud se valil směrem k náměstí I. P. Pavlova. Očití svědci uváděli, že na ulici bylo 30 cm až půl metru vody. Podle svých slov seděli v restauraci v místě havárie, ale museli ji opustit, protože na stěnách se začaly objevovat průsaky vody. Voda zanechala v Sokolské ulici písek a kameny, které vynesla z podloží vozovky. Podle manažera centrálního dispečinku PVK Jana Záveského bude trvat spíše dny, než bude celá škoda napravena a komunikace uvedena do původního stavu.

Město Pardubice ušetří za vyvážení komunálního odpadu na skládky. Městské služby totiž nedávno uzavřely novou smlouvu s provozovatelem skládky ve Chvaleticích, podle níž klesnou poplatky při odběru určitého množství odpadků.
"Roční úspora bude představovat částku do milionu korun," řekl náměstek pardubického primátora Jaroslav Deml.
Město vyváží odpady i do jiných lokalit a podle nového dokumentu se sníží poplatek při množství nad třináct tisíc tun na necelých sedm set korun za tunu z předchozích asi osmi set až devíti set korun.
"Měla by se tedy snížit dotace, kterou město dává do systému odpadového hospodářství," uvedl náměstek Jaroslav Deml.
Pardubice ročně podle náměstka ukládají na skládky kolem třiceti tisíc tun odpadů, většinou právě do Chvaletic. Vynakládají na to zhruba 25 milionů korun. Celkem odpadové hospodářství však stojí kolem 50 milionů korun.
"Město tyto činnosti dotuje ročně 12 až 13 miliony korun," dodal Deml. Dalšími zdroji jsou například poplatky od obyvatelstva. Ceny ve Chvaleticích se tak podle něj srovnaly s lokalitami v Nasavrkách a u Čáslavi, kam devadesátitisícové město rovněž odpad vyváží. Chvaletická skládka navíc nemusí být hlavním úložištěm, jak ukládala předchozí smlouva.

Na 300 fotografií živočichů, rostlin či krajiny nejen Hostýnských vrchů, ale i chráněných krajinných území v Česku a na Slovensku si mohou prohlédnout lidé na výstavě Blízká setkání - Zaostřeno na přírodu, kterou připravilo Vlastivědné muzeum. Snímky představují přírodu Hostýnských vrchů, ale také západočeské národní přírodní rezervace Soos, chráněných krajinných oblastí Litovelské Pomoraví, Pálavy a slovenských Roháčů. Autory snímků jsou fotografové Jiří Klváček, Vlastimil Mihal a Vladimír Mikel. Výstava bude přístupná do 27. března.
www.vmo.cz

České společnosti by mohly při naplňování mezinárodní dohody o snižování emisí investovat v zahraničí. Umožnit by jim to měla novela zákona o obchodování s emisemi, kterou včera v prvém čtení podpořila sněmovna. Firmy k tomu, aby splnily své závazky, budou moci investovat do zlepšení ovzduší v jiné zemi za výhodnějších podmínek. Opatření by mělo platit od roku 2008. Například společnost ČEZ, která je v Česku největším znečišťovatelem, by mohla investovat jinde a body by si započítat v Česku, řekl již dříve Tomáš Chmelík z Ministerstva životního prostředí.

Liberec - Třísměnný provoz zavedla od pondělí svozová společnost A.S.A. Liberec. Kvůli velkým mrazům totiž vznikají poruchy na hydraulických systémech vozů, které pak nestíhají svážet hromadící se odpad. Jde tedy o způsob, jakým chce A.S.A. čelit opožděnému svozu odpadu.
Do odvolání bude také přerušen svoz využitelných složek komunálního odpadu. Tedy skla, papíru a PET lahví. Další svoz bude zahájen ihned jakmile pominou důvody tohoto přerušení.
Všechny přeplněné kontejnery vyprázdní společnost A.S.A. hned po odstranění poruch na svozových vozech provedením mimořádných svozů. Tímto se společnost A.S.A. omlouvá všem za možná zpoždění při svozech městského odpadu.

Experti americké Yale University hodnotili v přípravě na Světové ekonomické fórum v Davidu stav životního prostředí v celkem 133 zemích světa. Výsledky jsou pro země EU velice pozitivní - sedm z nich se umístilo v první desítce. Celkové pořadí vede Nový Zéland následovaný Švédskem, Finskem a Českou republikou. Experti hodnotili sadu 16 indikátorů, které spadají do následujících kategorií: kvalita ovzduší, kvalita vody, biodiverzita, produktivní přírodní zdroje, udržitelná energetika. Kvalita životního prostředí podle autorů studie závisí na bohatství dané země (chudé africké země skončili na konci žebříčku), ale i na způsobu provádění politiky v oblasti životního prostředí a její implementaci.

V rámci nového Evropského fondu pro rozvoj venkova budou patřit mezi způsobilé činnosti i péče o lesy, lesní hospodářství a ochrana lesů. Podle příslušného nařízení je nutné při přípravě projektů spolupracovat na partnerském principu a mezi vhodnými partnery jsou zmíněny i ekologické nevládní organizace.
Průvodce EU financováním evropských lesů (Taiga Rescue Network a Forests and the European Union Resource Network (FERN) se proto zaměřuje na využívání evropských fondů pro udržitelné lesní hospodářství a ochranu přírody.
Průvodce je k dispozici na webových stránkách:
www.fern.org/media/documents/document_3479_3480.pdf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů