Pátek, 19. dubna 2024

Koryčany a Holešov mají šanci získat dotace na kanalizace

Koryčany a Holešov mají šanci získat dotace na kanalizace

ZLÍN -- Koryčany a Holešov na Kroměřížsku zřejmě získají dotace na budování kanalizace. Obě města uspěla v dalším kole výzvy Operačního programu Infrastruktura. Pokud budou výsledky při únorovém schvalování potvrzeny, získá Holešov více než 30 milionů korun, Koryčany zhruba o deset milionů korun méně. ČTK to dnes řekl krajský radní odpovědný za zemědělství a životní prostředí Vojtěch Jurčík.

Dotaci z programu, zaměřeného například na zlepšení vodního hospodářství či ochranu ovzduší, by mělo získat celkem devět projektů ze Zlínského kraji. Vedle Holešova a Koryčan uspěly také dvě soukromé společnosti či tři projekty kraje. Jeden z nich je zaměřen na úpravy spalovny nemocničního odpadu v Uherském Hradišti, druhý na změny ve vytápění některých budov v majetku kraje.

Jednou z neúspěšných naopak byla žádost obce Jablůnka na Vsetínsku, která chtěla peníze na kanalizaci a čistírnu odpadních vod. "Podmínky jsou nastavené takovým způsobem, že zvýhodňují žadatele z regionu označených za strukturálně postižené. Sem přitom Zlínský kraj nepatří. Na to doplatilo i několik dalších projektů," poznamenal Jurčík.

Kraj chce proto iniciovat změnu nařízení. "Upřednostnění žadatelů z těchto regionů považujeme za opodstatněné například u rozvojových projektů, nikoliv u budování kanalizací či likvidace starých skládek. Zde nám to připadne nesmyslné," poznamenal Jurčík.

V Operačním programu Infrastruktura, který administruje Státní fond životního prostředí, uspěly v předchozích dvou kolech také další žadatelé ze Zlínského kraje. Peníze získalo například Sdružení obcí Syrákov na výstavbu vodovodu, Věžky na Kroměřížsku na výstavbu rybníků či vsetínská radnice na zřízení logistického centra odpadů pro celý region.

Jaroslav Janečka
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů