Čtvrtek, 28. března 2024

Meteorologové čekají špatné ovzduší až do pátku

Meteorologové čekají špatné ovzduší až do pátku
PRAHA - Inverzní počasí způsobuje znečištění ovzduší. Podle meteorologů by mohly nepříznivé rozptylové podmínky trvat do pátku. Pobyt venku v těchto dnech lidem znepříjemňuje zejména více prachu ve vzduchu.

"Kvalita ovzduší bude převážně špatná. Doporučujeme omezit pobyt venku na nezbytnou míru a vyvarovat se zvýšené tělesné námahy," uvádí Český hydrometeorologický ústav na své internetové stránce. Šetřit by se podle odborníků měly především těhotné ženy, děti do tří let a osoby starší nebo nemocné dýchacími a oběhovými chorobami. Aktuální informace o stavu ovzduší jsou na telefonním čísle 14110.

V hlavním městě dnes nebyly překročeny zvláštní imisní limity oxidu siřičitého a oxidu dusičitého, od kterých se odvíjejí případná opatření pro regulaci smogu. Naměřeny byly jen zvýšené hodnoty oxidu dusičitého a vysoké byly hodnoty prachu, řekl vedoucí oddělení ochrany ovzduší pražského magistrátu Josef Janota. Pro prach v ovzduší nejsou stanoveny koncentrace, při jejichž překročení se vyhlašuje upozornění či se omezuje provoz institucí znečišťujících ovzduší.

Teplotní inverze se vyskytuje především v chladných měsících roku a je hlavní příčinou vysoké koncentrace znečisťujících látek v ovzduší ve městech a průmyslových oblastech. Při inverzi nemohou škodlivé látky odcházet výše do atmosféry.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů