Čtvrtek, 25. dubna 2024

Martin Bursík mé inspekci křivdí

Martin Bursík mé inspekci křivdí
K článku Martina Bursíka, předsedy Strany zelených, Kyanid odplaval, šlendrián zůstal (HN 27. ledna), chci poznamenat: Autor má za to, že se odpovědní úředníci a politikové k havárii v kolínské Draslovce nevyjadřovali dostatečně. Myslím, že nepozorně četl nebo poslouchal.
Česká inspekce životního prostředí postupovala velmi aktivně. Během velmi krátké doby vytipovala viníka, provedla příslušné kontroly, svolala tiskovou konferenci a ve spolupráci s Povodím Labe aktivně informovala o aktuálním stavu.
Zdůrazňovala také, že pokus Draslovky utajit havárii patří k faktorům, které mohou výrazně ovlivnit výši pokuty. Havárii jsem komentoval v médiích a zdůrazňoval jsem, že osobně dohlédnu na to, aby se inspekce tomuto případu skutečně intenzívně věnovala. A především, že dohlédnu na to, aby byly příčiny pečlivě vyšetřeny a byla přijata taková opatření, aby se havárie neopakovala. K tomu patří i prověření bezpečnostní zprávy, analýza toho, zda odpovědné úřady - krajský úřad, vodoprávní úřad a inspekce životního prostředí - postupovaly v případě Draslovky dostatečně pečlivě.
S Martinem Bursíkem se shodneme, že ochrana zdraví občanů a životního prostředí musí mít při prevenci ekologických havárií absolutní prioritu.
Proto jsem se už jako poslanec snažil rizika, která z používání toxických látek plynou, eliminovat. Na místě ministra v těchto aktivitách pokračuji - na podzim loňského roku začal fungovat integrovaný registr znečištění, kde si každý může ověřit, jaké toxické látky vypouštějí firmy v jeho sousedství. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že veřejná kontrola je jednou z cest, která vede ke snižování znečištění.
Vítám tedy, že kauza vyvolala velký zájem, a věřím, že přispěje k tomu, že si viník další případné havárie už žádné utajování nedovolí.
Libor Ambrozek, ministr životního prostředí
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů