Pátek, 29. března 2024

Obyvatele Vsetína trápí zvýšený hluk v některých částech města

Obyvatele Vsetína trápí zvýšený hluk v některých částech města

VSETÍN -- Obyvatele Vsetína trápí v některých částech města zvýšená hluková hladina. Vyplývá to z veřejného projednávání Akčního plánu zdraví a kvality života města Vsetína, která se konalo na konci ledna. Vsetínská radnice proto tento problém vyřeší v rámci nového projektu, jehož součástí bude i vypracování hlukové mapy města nebo návrh protihlukových opatření. ČTK to dnes řekla mluvčí města Eva Stejskalová.

Hluková mapa, jež podá přesnou informaci o současném stavu hluku v jednotlivých částech města a jež bude vypracována ještě letos, je pro následný návrh protihlukových opatření nezbytná. "Instalace protihlukových bariér a snížení hlukové hladiny v jedné části města může kvůli odrazu vyvolat zvýšení hluku v jiné lokalitě. Pro minimalizaci celkové hladiny hluku musíme proto znát stav na celém území města," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Jiří Trezner.

Návrhu protihlukových opatření bude podle něj předcházet i model následků výstavby protihlukových bariér. K lokalitám, v nichž si lidé nejvíce stěžují na zvýšenou hladinu hluku, patří Rokytnice, ulice Štěpánská a část sídliště Rybníky. Právě těmito částmi města vedou frekventované hlavní komunikace. Silnice nejsou ve vlastnictví města, ale Zlínského kraje, což veškeré práce a jednání ztěžuje a prodlužuje.

"Je potřeba, aby si lidé uvědomili, že v ideálním případě uplyne od doby, kdy si lidé stěžují, až po realizaci opatření minimálně pět let," řekl Trezner. Pro uskutečnění opatření je totiž potřeba vyřídit projekty, studie a řadu nutných dokladů a povolení. Podle pracovníka úřadu se projekt nachází přibližně v polovině. Hlukovou mapu města vytvoří specializovaná firma, která veřejnost seznámí s výsledkem prací v rámci kulatých stolů.

Na projekt s názvem C2ENET, který zahrnuje vznik hlukové mapy, návrhy protihlukových opatření a také zajištění zdrojů na jejich realizaci, získalo město dotaci 12 milionů korun.

Česká republika stále nemá schválenou normu, která vychází z evropské směrnice a navrhuje mimo jiné i snížení mezní hranice hluku na pracovišti. Všechny členské státy ji měly převzít do února. Evropská komise si v polovině minulého roku stěžovala na nepřijetí směrnice o snižování hluku ve venkovním prostředí. Upozorňovala, že pokud Praha do dvou měsíců uspokojivě neodpoví, bude pohnána k evropskému soudnímu dvoru. Vláda tehdy už za sebou měla neúspěch s novým zákonem o hluku, jehož první verzi vetoval prezident Václav Klaus.

Směrnice vyzývala ke zmapování zdrojů hluku na celém území republiky a vytvoření dlouhodobých akčních plánů. Přenést tato nařízení do české legislativy by měla novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Sněmovna by o ní měla jednat v rámci zákona o integrované prevenci.

Michaela Bradová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů