Pátek, 29. března 2024

Arnika pořádá Ozvěny Ekofilmu v Jihlavě

Arnika pořádá Ozvěny Ekofilmu v Jihlavě

JIHLAVA – Sdružení Arnika v Jihlavě pořádá tradiční Ozvěny Ekofilmu, kde budou moci zájemci shlédnout výběr dokumentů, které vzbudily největší ohlas diváků Mezinárodního festivalu Ekofilm. Ozvěny Ekofilmu se budou konat ve dnech od 6. do 8. února 2006 v kině Dukla. Projekce začíná každý večer od 19:00 hodin.

„V říjnu loňského roku bylo v Českém Krumlově uděleno šestnáct ocenění, z toho 3 filmy získaly mimořádně dvojí ocenění. Tyto snímky spolu s dalšími pěti filmy nyní chceme představit také jihlavské veřejnosti,“ uvedla Jana Kotoučková z jihlavské pobočky sdružení Arnika.

Ozvěny Ekofilmu v Jihlavě představí hned několik dokumentů, které úzce souvisejí s činností sdružení Arnika. „Jedná se například o snímek věnovaný problematice plánovaných jezů na Labi, jejichž realizace by mohla nenávratně zasáhnout do ekosystému jednoho z posledních volně tekoucích úseků řeky. Jihlavští diváci budou také moci shlédnout film "Přírodu chráníme, odpady třídíme", který vytvořili studenti gymnázia Jan Palacha v rámci soutěže Arniky „Odpad je surovina“. Právě tito studenti také celou soutěž vyhráli a jejich snímek byl nominován do užšího výběru filmů festivalu Ekofilm 2005,“ řekl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Příloha:

Přehled programu Ozvěn Ekofilmu v Jihlavě:

V pondělí 6. 2. nás dokument oceněný za režii a jako nejlepší dokument zavede na skládku odpadů Rio de Janera. Život schizofrenické Estamiry na smetišti divákovi připomene, jak úzce souvisí životní prostředí kolem nás s našimi životy a vztahy mezi námi. Druhý dokument pondělního večera zavede diváky pro změnu do Estonska.

Oceněný dokument Kapela snů nám připomene, že ne jen rockem se lze bránit proti konzumnímu způsobu života.

Úterní promítání zahájíme dokumentem Zdroj, který získal Vekou cenu Ekofilmu a Cenu ministerstva životního prostředí za unikátně získaná fakta o celosvětovém ekologickém problému minimálními prostředky, ale s notnou dávkou odvahy.

Další úterní dokument Jezy I. a II. získal Cenu publicistiky a zpravodajství. Vypovídá o současné situaci u nás i tom, že se na řešení problémů můžeme podílet my sami.

Brazilský dokument Biopiráti nás pak zavede do brazilských pralesů i mezi místní léčitele. Pojednává o tématu ochrany zdrojů.

V mírně akčním duchu zhájíme středeční promítání. Zvláštní cenu poroty a cenu za kameru získal Barabášův slovenský dokument Amazonia vertikal. Se skupinou horolezců v čele s Beckem Ondrejovičem zavítáme na největší stolovou horu Amazonie. Celou hodinu máme pocit, že je to boj o přežití.

Následující dokument Mravenci-tajná síla přírody je natočen speciální makrotechnologií a ne jen díky této technologii uvidíme a uslyšíme to, co ještě nikdy nebylo zveřejněno. Proto také, tento rakouský dokument získal cenu za vědecký a vzdělávací pořad.

Přehlídku uzavře německý dokument Konec ledovce. Cenu města Český Krumlov získal za unikátní záběry dopadu globálního oteplování na životní prostředí ne jen v polárních oblastech.

„Díky Ministerstvu životního prostředí a městské knihovně v Jihlavě má každý možnost tyto a další filmy z festivalu si zapůjčit . Od května budou k dispozici ve videotéce městské knihovny ve formě videokazet,“ uzavřela Kotoučková.

Ozvěny Ekofilmu se konají za přispění magistrátu města Jihlavy a kraje Vysočina.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů