Pátek, 26. dubna 2024

Za letošní leden bylo v Praze odstraněno 566 vodovodních havárií

Za letošní leden bylo v Praze odstraněno 566 vodovodních havárií
PRAHA - Za letošní leden bylo v Praze odstraněno celkem 556 poruch a havárií, z toho 222 jich bylo na vodovodních řadech a 119 na vodovodních přípojkách. Zbytek byly havarované armatury, kohouty, vodoměry apod. Opravy havárií na vodovodní síti za leden stály přes 30 milionů korun. Sdělila to mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková.

Jenom od pátku do nedělního poledne Pražské vodovody a kanalizace odstranily nebo ještě pracují na opravách 72 havárií na vodovodní síti. Z toho je 33 havarovaných vodovodních řadů, 12 vodovodních přípojek a 27 ostatních poruch na síti, dodala Dvořáková.

Mezi největší patřila havárie vodovodního řadu na křižovatce Sokolská - Rumunská z 26. ledna, která si vyžádala uzavření dopravy v Sokolské ulici, ale neomezila dodávky vody v dané oblasti. Další větší byla havárie vodovodního řadu DN 400 v ulici Novoborská na Proseku, ke které došlo 16. ledna. Tato havárie přerušila dodávku vody pro sídliště Prosek a Střížkov. Mezi nejčastější příčiny havárií jsou vedle klimatických podmínek, koroze materiálu potrubí a dynamické namáhání.

Srovnání lednových počtů vodovodních havárií ukazuje, že situace v letošním lednu je víceméně průměrná. Proti 556 poruchám a haváriím z letošního ledna stojí 542 poruch v lednu minulého roku a 599 poruch v lednu 2004.

Z analýzy poruchovosti vyplývá, že se tradičně poruchovost v 1. čtvrtletí roku mírně zvyšuje, přičemž nejvíce poruch se vyskytuje v lednu a únoru, kdy je počasí nejmrazivější. Vliv mrazu na poruchovost potrubí je však nepřímý. Potrubí je uloženo v nezámrzné hloubce. Mráz ale způsobuje promrznutí a rozpínání horních vrstev zeminy nad potrubím a v důsledku změn objemu zeminy může dojít k tlakům na potrubí, které vyvolají havárii. Na druhou stranu má mráz přímý vliv na poruchovost armatur.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů