Úterý, 19. března 2024

Padesát tisíc za pytláka

Padesát tisíc za pytláka
Odměnu 50 tisíc korun vypsalo Hnutí Duha za informace, jež povedenou k dopadení a usvědčení pytláka, který uloví v Beskydech nebo na Šumavě šelmu. Hnutí v těchto dnech rozmisťuje ve 40 beskydských obcích letáky s informacemi. "Celkem distribuujeme 52 tisíc letáků, z toho polovinu v Beskydech a druhou polovinu na Šumavě," řekl Právu Jaromír Bláha z Hnutí Duha.
Ochránci přírody totiž mají podezření, že dochází k ilegálnímu odlovu šelem.
"Výskyt vlků a rysů monitorují naše hlídky zejména v zimě, kdy jsou stopy ve sněhu čitelnější. Počet vlků v Beskydech je zhruba stejný jako loni, tedy asi deset, ale pravděpodobně o něco ubylo rysů," řekla Právu Kateřina Jakešová z Hnutí Duha. Podle ní není vyloučeno, že úbytek mohou mít na svědomí pytláci. Dodala, že v místech, kde v předcházejících letech hlídky dobrovolníků Hnutí Duha zaznamenaly vychozené teritorium rysů, nyní již stopy nebyly.
Podle Jaromíra Bláhy není jednoduché pytláka dopadnout a usvědčit, nicméně ochránci přírody věří, že se podaří odhalit alespoň jednoho, což by mělo odstrašující účinek pro ostatní.
"Věříme ale, že naše kampaň bude mít pro ochranu šelem především preventivní význam," řekl.
Kampaň se podle Jakešové nelíbí myslivcům. "Netajíme se totiž tím, že si myslíme, že někteří myslivci jsou i pytláci. Volalo nám nyní několik rozzlobených myslivců. Je otázkou, zda jsou to ti, kteří nepytlačí, nebo ti, kteří pytlačí," prohlásila. Dodala, že v anonymním průzkumu Akademie věd prováděném na Šumavě, v Beskydech a Jeseníkách se deset procent myslivců přiznalo, že ilegálně zastřelilo rysa.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů