Sobota, 20. dubna 2024

V Leopoldove stavajú závod na výrobu bioetanolu do ekologického benzínu

V Leopoldove stavajú závod na výrobu bioetanolu do ekologického benzínu

Závod na výrobu bioetanolu, ktorý bude jediný svojho druhu na Slovensku, začali koncom minulého roka stavať v susedstve a. s. Slovenské liehovary a likérky (SLL) v Leopoldove. Investícia na stavbu samostatného objektu bola vyčíslená na 2,5 miliardy Sk. S dokončením výstavby závodu sa ráta v 1. štvrťroku 2007, informovala TASR spoločnosť Skanska.
Investorom projektu nového závodu je leopoldovská firma Enviral. Závod vznikne rekonštrukciou existujúcich objektov a výstavbou novej prístavby. Jeho celková plocha predstavuje približne 50 000 štvorcových metrov. Zhotoviteľom stavebnej časti závodu je divízia Pozemné staviteľstvo a. s. Skanska SK. Špičkovú technológiu, ktorá by sa mala začať montovať v máji tohto roka, dodá a nainštaluje nemecká firma, informoval generálny riaditeľ a. s. Enviral Peter Kostík.
Závod a. s. Slovenské liehovary a likérky vyrába lieh z kukurice určený výlučne na potravinárske účely. Aj v súčasnosti rozostavanom závode sa bude vyrábať lieh bez vody - bioetanol z kukurice, bude teda tiež poľnohospodárskeho pôvodu. Následne sa však bude vyvážať ďalej do rafinérií MOL v Bratislave a Budapešti, ktoré ho spracujú na ekologickú prísadu do benzínov. Vedľajším produktom pri výrobe bioetanolu budú sušené liehovarnícke výpalky.
Výroba bioetanolu je rýdzo biologický proces. Kukurica prejde procesom fermentácie, destilácie a odvodnenia liehu. Ako hlavný produkt tohto procesu vznikne bioetanol. Keďže aj vedľajší produkt - sušené liehovarnícke výpalky nájdu ďalšie uplatnenie, nehrozí znečistenie okolitého prostredia žiadnymi chemikáliami. Pre obyvateľstvo teda stavba nepredstavuje žiadne riziko.
Firma Enviral, dcérska spoločnosť a. s. Slovenské liehovary a likérky, bola do obchodného registra zapísaná v marci 2004. Jej základné imanie predstavuje 425 miliónov Sk. Po ukončení skúšobnej prevádzky a spustenia závodu do plnej prevádzky tam nájde prácu 80 až 90 osôb.

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů