Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výlet za růžovými delfíny

Výlet za růžovými delfíny
Mnozí si myslí, že to nejzajímavější, co lze při ekoturistice v Hongkongu spatřit, je žraločí ploutev plovoucí v talíři polévky. Ale ti, kteří mají po krk davů, mrakodrapů a supermarketů, nemusejí daleko, aby uviděli přírodní - zdánlivě záhadný - div: delfíny růžové jako žvýkačka.
Hongkong je jedním z nejlepších míst na světě, kde si lze delfíny indočínské (Sousa chinensis) prohlédnout. Četl jsem o těchto savcích v průvodcích, ale byl jsem dost skeptický, zda jsou vážně růžoví - domníval jsem se, že autoři přehánějí. Jak by delfín mohl být růžový? To snad ani není přirozené.
Cestopisný průvodce také tvrdí, že turistické cesty za delfíny téměř stoprocentně zaručují, že tyto tvory uvidíte. Opět skepse. Při takových výletech mívám obvykle smůlu. Zdá se, že zvířatům činí obzvláštní potěšení schovávat se přede mnou - zvláště když s sebou mám své dvě dcery.
Přesto jsem se rozhodl vydat se s rodinou na výlet organizovaný cestovní kanceláří Hong Kong Dolphinwatch. Ať už delfíny uvidíme nebo ne, bude pěkné strávit jitro na Jihočínském moři. Organizátoři tvrdili, že delfíni jsou k vidění v 97 % výprav, a pokud ne, má člověk nárok vypravit se za nimi znovu zdarma.

Proč ta barva?
Připojili jsme se k asi 35 dalším turistům, které vyzvedl řidič autobusu v hale dvou hotelů a odvezl je na Lantau, největší hongkongský ostrov. Naším průvodcem byla Janet Walkerová. Řekla, že vědci nemají ani zdání, proč jsou delfíni žijící u hongkongského pobřeží růžoví. Na jiných místech, jako je Jižní Afrika a severní Austrálie, obvykle bývají bílí, šedí nebo žlutí.
Podle jedné teorie delfíni ztratili potřebu kamufláže, protože žijí v poloslané vodě tam, kde se řeky vlévají do moře - v oblastech, kde se predátoři jako žraloci nevyskytují. Růžové zabarvení prý způsobuje zarudnutí - návaly krve do kůže, regulující teplotu těla.
V hongkongských vodách žije asi 150 delfínů a dalších asi 200 u pobřeží nedalekých čínských měst. Delfíni ale bojují o přežití: stále více kanalizačních splašků, průmyslové znečištění a ztráta přirozeného prostředí kvůli rozsáhlé kultivaci půdy.
Žádný ekoturistický výlet se neobejde bez depresívních obrázků zvířat, jimž uškodil člověk. Janet vytáhla fotografie delfína zamotaného v rybářské síti, jiný měl nad očima jizvu.
Na hongkongských plážích jsou pravidelně nalézáni mrtví, obvykle mladí delfíni. Někteří jsou přesvědčeni, že delfíní mláďata dostávají z mateřského mléka velkou dávku toxinů.

Krátce, ale přece
Před desátou jsme se nalodili na motorový člun. Hladina byla klidná. Asi patnáct lidí se slunilo na střeše kabiny a vyhlíželo delfíny. Loď zpravidla plula souběžně se čluny vlekoucími rybářské sítě, protože delfíni rádi plavidla sledují.
Jak minuty ubíhaly, Janet začala propadat nervozitě. Loď obvykle zůstává na moři, dokud se delfíni neobjeví, ale tentokrát, bohužel, prý jeden z turistů musí stihnout letadlo.
Pak začal náhle kapitán plácat do boku člunu a ukazovat vpravo. Otočil jsem se včas, abych zahlédl růžového delfína vyskakujícího na zlomek vteřiny nad hladinu. Potom zmizel v temné vodě.
Asi o 45 minut později se nad hladinou objevil další delfín - ale opět krátce. Další se vyhoupl nad vodu za čtvrt hodiny. Nicméně po tříhodinové plavbě byly moje dcerky přešťastné - koupily si na palubě náhrdelníky s přívěsky v podobě růžových delfínů.

AUTOR: WILLIAM FOREMAN


Informace
Plavby organizuje Hong Kong Dolphinwatch Ltd. každou středu, pátek a neděli. Autobus vyzvedne zájemce v 8.30 h u hlavního vchodu před City Hall a v 9 h v lobby hotelu Kowloon Hotel (Tsim Sha Tsui). Nalodění v 9.30 h na molu Tung Chung New Pier (North Lantau). Plavba trvá 2,5 - 3 h Ceny: dospělí 320 HKD, děti (3 až 11 let) 160 HKD (1HKD = 3 Kč), studenti a senioři mají 30% slevu. Rezervace na tel.: 29841414, e-mail: booking@hkdolphinwatch.com
Výlet je třeba zaplatit minimálně den dopředu v kanceláři Hong Kong Dolphinwatch Ltd. (1528A, Star House, Tsim Sha Tsim, Kowloon, Hong Kong)
* www.hkdolphinwatch.com
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů