Pátek, 29. března 2024

Unie prohrává "genetický spor"

Unie prohrává "genetický spor"
Zákaz dovozu geneticky upravených potravin je podle WTO porušením pravidel obchodu
Ekologičtí aktivisté se zlobí
Evropská unie porušila pravidla mezinárodního obchodu tím, že v letech 1998 až 2004 zakázala dovoz geneticky upravených organismů. To je výsledek tříletého šetření Světové obchodní organizace, kterou vyvolala stížnost Spojených států, Kanady a Argentiny.
Zejména američtí farmáři si stěžovali, že zákaz jim krátí zisky z vývozu geneticky upravené kukuřice a sóji ročně o 300 miliónů dolarů.
"Byl to nejsložitější a politicky nejchoulostivější spor, jaký organizace řešila za desetiletí své existence," řekl agentuře Reuters jeden z obchodních diplomatů. O složitosti svědčí to, že jednací spis má na 1500 stran.
Unie sice v roce 2004 povolila dovoz geneticky upravené kukuřice ze žalujících zemí, ale jen pro krmné účely. Žalobci ale chtěli zásadní rozhodnutí. Mimo jiné proto, aby se v budoucnosti neobjevily obdobné zákazy v souvislosti s dalšími plodinami, třeba pšenicí, bavlnou a podobně. Američané byli nespokojeni i tím, že každý dovoz podléhal vleklému schvalovacímu řízení.
To, že spor pokračoval i po uvolnění dovozu krmné kukuřice, způsobilo mimo jiného také to, že některé unijní země, jako jsou Rakousko, Německo, Itálie, Francie či Řecko, vyhlásily vlastní zákaz. Na něm trvají dodnes. Takže i tyto země budou muset po posudku obchodní organizace zákaz přehodnotit.
Ale ne okamžitě. Zatím jde o předběžné rozhodnutí. Oficiální znění bude k dispozici v dubnu. A i potom bude mít unie padesát dnů na to, aby se rozhodla, zda se proti rozhodnutí odvolá. "Počkáme si na oficiální znění," cituje agentura Reuters reakce Bruselu.
V ženevském sídle organizace panuje mezi obchodními diplomaty názor, že oficiální verze žádné zásadní změny nepřinese.
"Pravidla Světové obchodní organizace nepřipouštějí žádná diskriminující opatření a zákazy. Ta jsou možná, jen když jsou podložené vědecky ověřenými fakty, třeba o tom, že zboží ohrožuje zdraví lidí. Pouhé obavy nestačí," citoval list Financial Times Michaelle Gormanovou z American Farm Bureau Federation.
V tomto ohledu hraje ve prospěch žalobců to, že ve Spojených státech požívají lidé potraviny vyrobené z geneticky upravených organismů už delší dobu. A nebyl zaznamenán jediný případ újmy na straně spotřebitelů.
To ale ekologickým aktivistům nestačí. "Světová obchodní organizace nemá právo rozhodovat o tom, co můžeme, či nemůžeme jíst," řekla serveru EU observer Alexandra Wandelová z organizace Přátelé země.
Aktivistka se může opřít o výsledky postojů evropských spotřebitelů. Organizace Eurobarometr třeba v aktuálním průzkumu zjistila, že 62 procent občanů si myslí, že je požívání potravin z geneticky upravených organismů riskantní. 55 procent dotázaných považuje takové potraviny vysloveně za nebezpečné.
Naopak, nadšení jsou představitelé biotechnologických firem, které se zabývají takzvanou zelenou genetikou. "Rozhodnutí je průlomové," prohlásil například Christian Verschüren, generální tajemník organizace Croplife International. "Urychlí výzkum, jehož výsledkem budou třeba rostliny odolnější vůči škůdcům, což omezí používání neekologických pesticidů. Rovněž výnosy mohou být vyšší, " dodal. Jeho organizace sdružuje firmy, které jsou vedoucími v oboru a zelenou genetiku všemožně prosazují.

Vývoj sporu o upravené organismy
1998: Spojené státy tvrdí, že Evropská unie fakticky uzavírá dveře dovozu geneticky upravených plodin, a v Bruselu žádají změnu.
1999: Francie a Řecko vyhlašují zákaz na dovoz geneticky upravených plodin. Přidávají se Itálie, Dánsko a Lucembursko. Později také Belgie a Rakousko.
2003: Spojené státy podávají stížnost u WTO. Rozhodnutí je několikrát odloženo.
2004: V únoru povolen dovoz geneticky upravené krmné kukuřice. V dubnu pak se může kukuřice prodávat i v konzervách pro lidi.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů