Pátek, 29. března 2024

Neviditelné nebezpečí: škodlivý vzduch v autě!

Neviditelné nebezpečí: škodlivý vzduch v autě!

Uvnitř některých automobilů je překvapivě vysoká koncentrace toxických látek. Lidské zdraví ohrožuje víc než venkovní smog z výfukových plynů.

Studie zveřejněná v polovině ledna Centrem pro ekologii v americkém Detroitu dokazuje, že sluneční teplo a UV záření uvolňují z povrchu sedadel, opěrek loktů a koberečků v autech nebezpečné toxické látky. Závažné zjištění varuje výrobce automobilů, aby v interiérech vozů nepoužívali některé materiály.
Především látky PBDE, které jsou v nehořlavých potazích sedadel a ftaláty používané ke změkčování PVC. Bývají zejména v prachu uvnitř automobilu a v tenkém filmu nečistot usazeném na sklech vozů. Řidiči a posádky aut je vdechují, zároveň se prach usazuje na jejich kůži a oděvu. Autoři studie zdůrazňují, že tyto látky způsobují u laboratorních zvířat kromě jiného poruchy porodnosti, otravy jater a předčasné porody.

Jedovaté v jakékoliv rychlosti
Volně přeložený název studie je výstižný: Toxické látky jsou nebezpečné v jakékoliv rychlosti automobilu. Kuriózní je, že nejnebezpečnější jsou v době, kdy automobil stojí. Tím, že má prosklené všechny čtyři strany, svítí do něj téměř neustále slunce. Všichni znají výheň, jaká se po několika hodinách vytvoří v autě zaparkovaném na přímém slunci. A právě vysoké teploty v kombinaci s UV zářením způsobují, že nebezpečné toxické látky se uvolní do interiéru. Studie tvrdí, že sluneční teplo bývá v automobilech pětkrát vyšší než v bytech nebo kancelářích.
Spoluautor výzkumu a ředitel kampaně upozorňující na nebezpečí toxicky znečistěných aut Jeff Gearhart říká, že výzkum dokázal určitou podobnost automobilů s chemickými reaktory: "Prokázali jsme, jaké toxické látky se uvolňují ještě předtím, než otočíme klíčkem zapalování. K těmto látkám přitom existují bezpečnější alternativy. Společnosti, které je začnou využívat jako první, se od zákazníků určitě dočkají ocenění."

Nejlepší bylo Volvo
Ekologické centrum zkoumalo v uplynulých pěti letech prach a usazeniny na sklech automobilů jedenácti značek. Ve vozech Volvo, které centrum vyhlásilo nejlepší firmou v péči o kvalitu vzduchu uvnitř auta, našli odborníci nejméně ftalátů a druhou nejnižší úroveň PBDE. Volvo podle názoru výzkumníků dodržuje nejpřísnější pravidla při používání chemických materiálů v interiérech.
Mnohé další automobilky se snaží Volvo následovat. Například Ford tvrdí, že snižuje PBDE v těch částech interiérů, kterých se jeho zákazníci dotýkají. Honda oznámila, že omezuje většinu součástek vylučujících ftaláty. Ostatní, třeba BMW, Chrysler, Hyundai, Mercedes, Subaru, Toyota a Volkswagen, již sami testují obsah nebezpečných látek v materiálech používaných uvnitř svých vozů.
O toxicitě PBDE i ftalátů se přitom ví už dlouho. Látky PBDE se objevily dokonce i v mateřském mléce žen. Vědci před časem zjistili, že u myší způsobuje poruchy štítné žlázy a u dalších zvířat hormonální poruchy a toxicitu jater. Jeden typ ftalátu vyvolával u pokusných zvířat reprodukční poruchy a předčasnou pubertu.
Vzhledem k tomu, že Američané tráví denně v autě průměrně více než hodinu a půl, je studie pro americké výrobce automobilů velkým varováním. Její autoři přišli s mimořádně alarmujícím zjištěním. Tvrdí, že škodlivé látky v interiérech vozů patří k pěti největším nebezpečím na světě, která ohrožují lidské zdraví!

Hledají se alternativy
Výrobci aut v Evropě a Japonsku už začali hledat k toxickým látkám jako PBDE a ftaláty bezpečné alternativy. V Evropské unii například platí od roku 2003 legislativní omezení obsahu látek vylučujících PBDE v elektronických přístrojích. A tak například Apple, Dell, Hewlett-Packard, IBM, Panasonic a Sony, pokud chtějí do zemí unie vyvážet, musely omezit ve svých výrobcích látky uvolňující PBDE. V Evropské unii je omezen i obsah látek vylučujících ftaláty v dětských hračkách a kosmetice.
Japonská asociace výrobců automobilů JAMA se snaží, aby její členové dobrovolně snížili množství nebezpečných látek v automobilech včetně ftalátů. Japonští výrobci proto některé komponenty v interiérech, které podle nich vytvářejí typickou vůni nového auta, nahrazují nezávadnými.
"Hodně lidí si myslí, že když otevřou okénko auta, nadýchají se škodlivin, třeba smogu," říká spoluautor výzkumu Jeff Gearhart. "Teď jsme ale zjistili, že vzduch uvnitř automobilů může být ještě nebezpečnější."

Studie doporučuje...
...výrobcům: Snižovat množství materiálů, které v interiérech automobilů ohrožují zdraví lidí. Jde především o PBDE a ftaláty. Severoamerické automobilky by měly následovat iniciativu výrobců z Evropské unie a Japonska, kteří stanovili limity nebezpečných látek uvolňovaných z materiálů v interiérech aut.
..majitelům automobilů: Obsah nebezpečných škodlivin uvnitř auta mohou snížit tím, že se v autě častěji větrá. Automobil je vhodné parkovat raději v místech, na které nesvítí slunce.

AUTOR: Jindřich Štěpánek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů