Pátek, 29. března 2024

Holandská spoločnosť bude vyrábať naftu z plastového odpadu aj na Slovensku

Holandská spoločnosť bude vyrábať naftu z plastového odpadu aj na Slovensku
Holandská spoločnosť Envosmart, používajúca ekologické technológie, plánuje výstavbu 15 závodov, ktoré budú produkovať naftu z plastového odpadu v 14 krajinách EÚ, vrátane Slovenska. Továrne budú postavené v priebehu nasledujúcich 5 rokov a investície dosiahnu celkovo 200 miliónov EUR.

Holandská spoločnosť Envosmart, používajúca ekologické technológie, plánuje výstavbu 15 závodov, ktoré budú produkovať naftu z plastového odpadu v 14 krajinách Európskej únie (EÚ), vrátane Slovenska.
Šéf spoločnosti John Bouterse v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že továrne budú postavené v priebehu nasledujúcich 5 rokov a investície dosiahnu celkovo 200 miliónov EUR, v prepočte 7,5 miliardy SKK. Pri výstavbe fabrík sa použije ekologická technológia.
Firma začne s výstavbou prvej takejto továrne po lete tohto roku v Nemecku a budúci rok vyrastú závody vo Švédsku, Poľsku a Holandsku. Nemecká továreň vyrobí 38 miliónov litrov nafty za rok spracovaním 42 000 ton plastového odpadu.
Ďalšími štátmi, kde Envosmart postaví menšie továrne, sú Slovensko, Belgicko, Luxembursko, Nórsko, Dánsko, Lotyšsko, Litva, Estónsko, Taliansko a Česká republika.
Holandská firma dnes podpíše licenčnú dohodu s rakúskou spoločnosťou Ozmotech, ktorá vyvinula technológiu spracovania plastového odpadu na naftu. Envosmart tvrdí, že pri výrobnom procese sa zachytáva väčšina emisných plynov a tekutín, a teda produkovaná nafta je ekologická. Takto vyrobené palivo sa dá použiť na spaľovanie v akomkoľvek štandardnom motore nákladných áut, autobusov, vlakov, člnov, ťažkých zariadení a generátorov, dodala holandská spoločnosť.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 EUR = 37,574 SKK)

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů