Úterý, 16. dubna 2024

S táním stoupá riziko povodní

S táním stoupá riziko povodní

Ústí nad Labem - Stoupající teploty a deštivé přeháňky se podepisují na výšce hladiny řek na celém území republiky. A meteorologové slibují další oteplení.

"Přehradní nádrže jsou na velkou vodu připraveny, průběžně jsme je všechny upouštěli, " řekl havarijní technik z Povodí Labe Karel Dostál. Ačkoli sdělil, že velká voda nehrozí, přijatými opatřeními domněnku nepřímo potvrdil.

Některé řeky jsou zamrzlé a vysoké teploty tak přispějí k částečnému rozmrznutí ledových ker. "Příští týden se má sice mírně oteplit, ale na horách je stále zima," konstatoval Dostál. Povodí Labe přehrady upouští preventivně, aby si vytvořilo dostatečné rezervy pro případ hrozící povodně. Meteorologové slibují pro následující dny mírné oteplení a dešťové přeháňky, které se od vyšších poloh změní ve sněhové. "Teploty se budou pohybovat okolo nuly, v závěru týdne se ochladí, po víkendu dosáhnou k minus deseti," informoval meteorolog Radek Tomšů z meteorologické stanice na Kočkově.

Podle něj by oteplení tohoto rázu nemělo přinést žádné větší komplikace. Teploty jsou totiž pouze mírně nad nulou. "Můžeme však očekávat sněhové přeháňky a četné bouřky," upozornil meteorolog Tomšů.

Velká voda každoročně zatápí páteřní komunikaci mezi Děčínem a Prahou pod mostem Edvarda Beneše. Je nízko položená a při sebemenším vzestupu hladiny musí policisté komunikaci zavřít.

Povodeň většího charakteru zatopila prostor U pěti oblouků v lednu 2003. Tehdy musela být veškerá doprava převedena přes Dobětice a centrum. Voda tehdy navíc namrzla, a tak byl problém s odstraňováním ledu.

FILIP VLČEK

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů