Pátek, 29. března 2024

Poslanci vedou souboj o památky

Poslanci vedou souboj o památky
Postaví Národní knihovna v Klementinu evropský unikát - slovanskou knihovnu? Dostane Národní muzeum peníze na opravy rozpadajících se zdí a soch, nebo místo toho půjdou miliardy korun na stavbu dálnic?
V souboji, který včera rozehráli poslanci, zatím vítězí památky nad silnicemi. Poslanecká sněmovna totiž včera v prvním čtení schválila novelu zákona, podle kterého by se měly z prostředků Fondu národního majetku dostat dvě miliardy na opravy pražského Klementina a Národního muzea.
"Budova muzea je v havarijním stavu. Je vytápěna historickým parním topením s ohromnými energetickými úniky, ročně se tu protopí za více než dva milióny korun a rekonstrukcí by se dalo výrazně ušetřit," uvedl poslanec Miloš Melčák (ČSSD), který je jedním z předkladatelů novely.
Na opravy těchto památek se v rozpočtu nedostalo. Proto poslanci žádají o dvě miliardy z privatizace, které jsou po zrušení Fondu národního majetku na účtech Ministerstva financí. A to má s těmito penězi jiné plány.
Prioritně je chce použít na budování dálnic. Na to je letos určeno 22 miliard korun. "Za druhé musíme zdroje z privatizace použít na náhradu ekologických škod z minulosti, což do budoucna představuje odhadem sumu mezi 70 až 100 miliardami korun," upozornil ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že dvě miliardy, o kterých poslanci rozhodují, jsou v tuto chvíli stejně jen hypotetickou částkou. "Nejsou to žádné hotové peníze, které by ležely ve Fondu národního majetku. Je to jen poukázka na peníze, které se v budoucnu mohou na privatizačním účtu objevit. A takových poukázek už jsme v minulosti naschvalovali celou řadu," dodal Sobotka.

Miliardy schváleny, ale...
I kdyby poslanci nakonec schválili dvě miliardy na tyto kulturní památky a novelu podpořil i Senát, o tom, že tyto peníze půjdou v dohledné době na tento účel, vůbec není jisté.
Podle ministra Sobotky bude stejně o tom, jestli se peníze z privatizace použijí na dopravu, životní prostředí nebo opravu knihovny a muzea, nakonec rozhodovat vláda.
"I tak je tento krok důležitý. Tyto dvě miliardy zatím vázané nejsou a Ministerstvo financí může s těmito penězi nakládat. Po schválení zákona však vázané budou. Je to takové přetlačování v čase," okomentoval poslanecký návrh komunistický poslanec Jiří Dolejš.
Poslanci zároveň odsouhlasili, že zkrátí lhůtu na projednání předlohy zákona ve výborech na dvacet dnů, o schválení návrhu by tak mohli poslanci hlasovat již za měsíc.
"Za tyto dvě miliardy však opravy obou budov nepořídíme. Tímto nestandardním postupem jen spouštíme nějakou větší akci, která bude muset být stejně financována z veřejných zdrojů," upozorňuje Sobotka.

Garáže v Klementinu
V případě oprav Národního muzea by miliarda korun stačila na akutní opravy padající omítky, jež ohrožuje chodce. "Peníze bychom použili i na rekonstrukci topení, a především by nám umožnily tyto budovy vystěhovat. Ono to vypadá jako legrace, ale tady je 200 pracovníků a několik miliónů sbírkových předmětů. Máme připraveny depozitáře, ale už je tam nemáme jak dostat," řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Celková rekonstrukce staticky narušené budovy muzea, která nebyla opravena od doby svého vzniku před 115 lety, si vyžádá celkem více než čtyři miliardy korun.
Jasno, co s druhou miliardou korun, má i ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. "Z těch peněz jsme schopni opravit jeden velký trakt Technické knihovny. Ta se bude stěhovat do Dejvic a do uvolněných prostor umístíme Slovanskou knihovnu, největší svého druhu v Evropě," říká ředitel Ježek. Část z miliardy korun má jít i na stavbu podzemního parkoviště v Klementinu. "Jde asi o třicet míst v jednom podzemním patře. Podle archeologického průzkumu tam nic není. Díky tomu už nebudou stát auta na nádvoří, a tak vznikne příjemná parková úprava k odpočinku turistům a návštěvníkům knihovny," dodal Ježek.
Zbylé opravy Klementina je podle něho možné udělat až po dostavbě nové budovy knihovny, pro kterou je určené místo na pražské Letné. Peníze na ni však nejsou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů