Pátek, 29. března 2024

Odpady z ciziny jsou už i u Vltavy v Praze

Odpady z ciziny jsou už i u Vltavy v Praze

Odhalovaní nelegálních skládek německého odpadu v Česku nebere konce. Nyní zřejmě německé smetí dorazilo až do Prahy, dokonce přímo na břehy Vltavy. Nelegální skládku odpadu šetří inspektoři České inspekce životního prostředí (ČŽIP) v Lahovičkách, které spadají pod pražskou městskou část Zbraslav.

PRAHA - Asi sedmdesát metrů od vltavské hladiny v polorozpadlém skladišti poničeném povodní se ukrývá podle odhadů až pět set tun textilního odpadu.

Podobných prázdných objektů v katastrofálním stavu je zde několik, nikde k vidění jméno firmy či vlastníka. Jak se ale Právu podařilo zjistit, majitelem pozemku je podnikatel Miroslav Trefil. Jeho asistent Marcel Korbel v televizi Nova tvrdil, že textilie jsou určené do seconhandů. Na textilie však prší a na mnoha z nich leží tající sníh. Oděvy tak pomalu plesniví a rozpadají se.

"Skládku jsme začali šetřit minulý týden a již několikrát ji kontrolovali naši inspektoři. Prošetřujeme podezření, že zde byl navezen odpad ze zahraničí, pravděpodobně z Německa. Víc však ukáže až bližší vyšetřování," řekla Právu tisková mluvčí inspekce Eva Rolečková.

"Věděli jsme, že tam něco vozí, ale nevěděli jsme co. Jak jsme mohli tušit, že nám sem někdo vozí cizí bordel," rozhořčovala se asi šedesátiletá obyvatelka Lahoviček. Už několik dní sklad střeží příslušníci celní správy. "Skládku objevili naši strážníci městské policie a tu informaci jsme předali příslušným orgánům. S odpadem takového rozsahu jsme dosud neměli co do činění. Vždy jsme řešili jen malé skládky," řekl v pondělí Právu místostarosta městské části Praha-Zbraslav Filip Toušek.

Podle ministerstva životního prostředí je zpracování odpadů v Německu drahé a firmám se tak dovoz do Česka vyplatí. Jen v Ústeckém kraji celníci objevili za několik posledních týdnů tři nelegální skládky se stovkami tun odpadků.

Na Frýdlantsku další černá skládka

Obdobně je na tom Liberecký kraj, kde další ilegální skládku německého odpadu, konkrétně podezřelé balíky se starým textilem, objevili úředníci ČŽIP ve Frýdlantu v Čechách. V pondělí to Právu potvrdila vedoucí inspektorka z oddělení odpadového hospodářství ČŽIP v Liberci Danuše Hráská.

"Zahájili jsme šetření, ale zatím k tomu nemůžeme mnoho říci. Ve středu budeme v jednáních pokračovat. Chceme, aby nám ten, kdo má objekt pronajatý, předložil některé doklady. Teprve pak se k tomu můžeme vyjádřit," podotkla Hráská.

Podezřelé balíky s textilem jsou uskladněny v areálu bývalého statku nedaleko frýdlantského zámku. Inspektoři se podle Hráské budou nyní snažit zjišťovat, zda ten, kdo textil do Čech dovezl, neporušil zákon. "Do Česka se smějí dovážet pouze odpady určené k dalšímu zpracování, nikoliv odpady na likvidaci," upřesnila Hráská.

Vloni na podzim už přitom inspektoři odhalili pět případů nelegálního dovozu odpadu na Českolipsku a Frýdlantsku. V lednu uložili pokuty ve výši 250 a 300 tisíc korun dvěma podnikatelkám. "V jednom případě jsme udělili pokutu 300 tisíc korun podnikatelce ze Šluknovska za odpady skladované v areálu v Sosnové na Českolipsku a druhý případ byl z Arnoltic na Frýdlantsku, kde jsme rovněž podnikatelku pokutovali částkou 250 tisíc korun. Ani jedna se proti našemu rozhodnutí neodvolala," podotkla Hráská.

"Jsem jednoznačně pro, aby případy nelegálního dovozu odpadu ze zahraničí byly trestné. Je to lepší cesta než jenom aby lidé platili pokutu, protože není možné, aby si z nás někdo dělal smetiště," řekl Právu k potřebě novely zákona o odpadech liberecký hejtman Petr Skokan (ODS).              

Politici pro tvrdší postih

Předseda sněmovního výboru pro regionální rozvoj a životní prostředí Evžen Snítilý (ČSSD) sice považuje současné zákony za dostačující, ale nebránil by se jejich zpřísnění. "Nemůžeme jen stále konstatovat, že se něco takového stalo, že někde existuje černá skládka, ale je nutné takovým případům účinněji předcházet. Jsem proto přesvědčen, že budoucí vládní garnitura by se tomuto ožehavému problému určitě měla věnovat," řekl šéf výboru Právu.

"Chci se spojit s kolegy především z Maďarska, Slovenska, Polska, kteří jsou ohroženi tím tlakem z Německa, možná i z Rakouska stejně jako my, abychom našli společný postup při projednávání návrhu nové evropské směrnice, která by bohužel mohla tomuto odpadu otevřít zase prostor. My jsme v tom přijali velmi tvrdé stanovisko a já bych rád získal pro to naše stanovisko i podporu i dalších zemí visegrádské čtyřky," uvedl v nedělní Sedmičce na TV Nova ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), podle kterého je jedinou zatím účinnou cestou k zamezení dovozu ilegálního odpadu do Česka lepší spolupráce s celníky a s policií, a to nejenom na české, ale i na německé straně.

Podle předsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by policie měla začít okamžitě zjišťovat, zda není možné hodnotit nelegální dovoz zahraničního odpadu a jeho skladování na našem území jako obecné ohrožení. Podle něj je porušována celá řada věcí, které naše zákony ukládají.

A podobně hovoří i opozice. "Prostě bych ty lidi, kteří chtějí z České republiky udělat německé smetiště, zavíral do basy," prohlásil v TV Nova místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS).

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů