Pátek, 29. března 2024

Olomoučané loni vytřídili více odpadu, objem směsného se snížil

Olomoučané loni vytřídili více odpadu, objem směsného se snížil

OLOMOUC -- Obyvatelé Olomouce věnovali loni větší pozornost separaci odpadů. Objem vytříděného papíru, skla a plastů se meziročně zvýšil o téměř 20 procent na 2295 tun. Množství směsného odpadu se díky zvýšené aktivitě lidí při třídění naopak snížilo, a to na 16 592 tun z 19 002 tun v roce 2004. Množství směsného odpadu v Olomouci nekleslo několik let.

"K navýšení množství vytříděného odpadu určitě přispěla loňská televizní kampaň na podporu separace. Propagaci se věnoval i magistrát. Radnice dále loni zvýšila počet kontejnerů na vytříděný odpad," řekl ČTK náměstek primátora Miroslav Petřík.

Vedení města uvítalo také pokles množství směsného odpadu. Za jeho uložení na skládkách magistrát platí. "Poplatky za uložení na skládkách se zvyšují každé dva roky. Snížení směsného odpadu má tudíž nejen ekologický, ale také ekonomický dopad," uvedl náměstek.

Radnice bude podle něj podporovat třídění odpadů i letos. Doplní mimo jiné vytypovaná stanoviště nádobami na bílé sklo. Dosud jsou v Olomouci kontejnery, do kterých lidé odkládají sklo bez ohledu na jeho barvu. "Druhým pilotním projektem pro letošní rok je třídění biologicky rozložitelného komunálního odpadu v městské části Radíkov," doplnil Petřík.

Olomoucká radnice loni vynaložila podle jeho odhadů na odpadové hospodářství 60 až 70 milionů korun. Na poplatcích za svoz a likvidaci odpadů magistrát vybral více než 40 milionů.

Vladimír Onderka
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů