Čtvrtek, 28. března 2024

Němci se soudí o dovoz odpadu do Čech

Němci se soudí o dovoz odpadu do Čech

Liberec - Německé firmy jsou rozhodnuté vymáhat dovoz odpadků do Česka i přes zákaz ministerstva životního prostředí.

České ministerstvo už zamítlo čtyři žádosti zahraničních firem, které chtějí dovážet odpadky do českých spaloven.

Jedna z nich, firma Münchner recycling, která chtěla dovézt asi pět tisíc tun do liberecké spalovny, se rozhodla k protitahu - odvolala se k soudu.

A další spory jsou na obzoru. Ministerstvo právě posuzuje další dvě žádosti společností, které chtějí v Liberci spálit 80 tun odpadu. Úředníci předpokládají, že ani tyto firmy povolení nezískají a mohou se obrátit na soud. Liberec měl zájem

Právě pře mnichovské firmy s českým ministerstvem životního prostředí může dát debatě o dovozu odpadků směr. Pražský městský soud ovšem tuto kauzu dosud nezačal projednávat.

Samotná liberecká spalovna přitom měla o odpad zájem. Její ředitel Pavel Bernát uvedl, že zhruba pět tisíc tun odpadu od mnichovské firmy představuje přibližně pět procent celkové kapacity zařízení: "Kotlem bychom ho prohnali za osmnáct dní provozu."

Ještě před naplněním transakce však Bernátovi lidé požádali německého dovozce o příslušná potvrzení českých úřadů. A ministerstvo obchod zamítlo.

Spor o Evropu
Ředitel spalovny Bernát si přitom myslí, že v soudní při nejde ani tak o dovoz konkrétních 5000 tun odpadu, jako o výklad evropské směrnice o odpadech.

"O odpadech se teď debatuje v celé Evropské unii," souhlasí Ivo Kropáček z ekologického Hnutí Duha.

Ambrozek proti evropské směrnici o odpadech - Více ZDE
Podle Kropáčka se německý odpad vozí například i do švýcarských nebo holandských spaloven. Odpadky vyvážejí i další země. "Některé země jsou proti dovozu do svých spaloven, jiným nevadí," řekl Kropáček.

Exportem odpadů se už dvakrát zabýval i Evropský soudní dvůr, z jehož rozsudků vychází i české ministerstvo životního prostředí.

Česko trvá na tom, že odpad z ciziny může být přivezen jen za účelem jeho energetického využití, nikoli pouhé likvidace. "Navíc musí být splněna podmínka, že za odpad platí provozovatel spalovny, a nikoli firma, která ho dovezla," říká mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Poslanci neuspěli
Prosadit novelu zákona o odpadech, která by umožnila dovážet odpady ze zahraničí, se v minulosti pokoušeli poslanci ODS Tomáš Hasil a Jiří Drda, který byl zároveň primátorem Liberce.

"Existuje řada odpadů, které mohou posloužit i jako surovina," vysvětloval svůj záměr v Mf Dnes poslanec Hasil, původem také z Libereckého kraje. Poslanci však pro svůj návrh nesehnali ve sněmovně dostatečnou podporu.

K radosti nevládních organizací, které byly vždy proti otevření hranic pro dovoz odpadů. "Toxická škvára a popílek - tři sta kilogramů z každé spálené tuny - by zůstala u nás," upozorňuje Kropáček z Hnutí Duha.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů