Sobota, 20. dubna 2024

Ministr zemědělství odvolal ředitele Lesů České republiky

Ministr zemědělství odvolal ředitele Lesů České republiky
Ředitel státního podniku Lesy České republiky Vladimír Blahuta končí ve své funkci. Odvolal ho ministr zemědělství Jan Mládek. Státní podnik čelí už od roku 2004 kvůli neprůhledným výběrovým řízením na lesnické práce vlně kritiky. Případem se zabýval antimonopolní úřad a rozhodl jednoznačně - státní podnik nepostupoval ve výběrových řízeních v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

To je podle ministra Mládka ten hlavní důvod, proč ředitele Blahutu odvolal. Teď je totiž potřeba vyřešit, co s už uzavřenými smlouvami, a Blahuta je podle ministra Mládka příliš spjat s dosavadní praxí.

"Rozhodnutí antimonopolního úřadu je relativně jasné a jednoduché, co se týče budoucnosti. Od teď do budoucna budou zakázky podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Méně zřejmé je, co s těmi starými smlouvami, protože tam bude pravděpodobně snaha některých neúspěšných žadatelů ty smlouvy napadnout, případně žádat o odškodnění. Je třeba najít nějaké řešení, které umožní s minimálními ztrátami pro Lesy České republiky tuto situaci vyřešit. Já v této chvíli nejsem schopen předvídat, jak by to řešení mělo přesně vypadat, ale je třeba nějaké najít," vyjádřil se Mládek.

Zakázky, které neproběhly podle zákona, se týkají celé poloviny rozlohy lesů na území České republiky. Mluvčí Lesů České republiky Českému rozhlasu řekla, že rozhodnutí ministra Mládka nebudou komentovat.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů