Pátek, 19. dubna 2024

Zelení překročili hranici pěti procent

Zelení překročili hranici pěti procent
V případě, že by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, usedli by v dolní komoře i zástupci Strany zelených.
V únorovém průzkumu agentury STEM si oproti lednu polepšili o 2,2 procenta a získali 5,6 procenta hlasů. ČSSD naopak ztratila, v porovnání s lednem přišla o 2,7 procenta, hlas by jí dalo 24,5 procenta voličů. Občanští demokraté si udrželi svůj lednový výsledek 28,6 procenta hlasů.
Vládní sociální demokracie zaznamenala největší propad v preferencích STEM od listopadu 2004. Je to rovněž první pokles preferencí strany v průzkumu STEM za dobu, co stojí v čele vlády Jiří Paroubek. Třetí skončili v únorových preferencích STEM komunisté, kteří si polepšili oproti lednu o 2,1 procenta a dostali 15,3 procenta hlasů. Lidovci ztratili 0,3 procentního bodu, dalo by jim hlas 6,4 procenta voličů.
Po dlouhé době se ve stranických preferencích přehoupla přes pět procent, která jsou nutná pro získání poslaneckého mandátu, jiná než parlamentní strana. Zelení jsou se ziskem 5,6 procenta poslední stranou, která by měla ve sněmovně zastoupení.
Preference vládní Unie svobody-DEU v únoru činily 0,3 procenta a nenaznačují, že by strana měla ve volbách šanci uspět.
"Mám velkou radost. Měl jsem obavy, jestli lidi už nerezignovali na politiku, a ukazuje se, že ne," uvedl předseda Strany zelených a volební lídr Martin Bursík. Podle exministra životního prostředí je výsledek velkým povzbuzením pro jeho stranu před otevřením oficiální kampaně, která odstartuje 2. března. Cílem je pro Bursíka získat ve volbách sedm až osm procent hlasů.
Podle politologů ukážou až další průzkumy, zda se jedná o momentální výkyv, nebo trvalý trend voličské obliby. "Nicméně objektivně existuje prostor k tomu, aby se zelení do sněmovny dostali," řekla včera politoložka Vladimíra Dvořáková. Záleží podle ní na tom, jak strana dokáže do červnových voleb oslovit voliče a jakou zvolí kampaň. Také politolog Ladislav Cabada uvedl, že z jednoho šetření se nedají vyvozovat obecné závěry. Připomněl situaci před volbami 1998, kdy průzkumy přisuzovaly straně Důchodci za životní jistoty až deset procent hlasů, ale nakonec zůstala hluboko pod pětiprocentní branou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů