Čtvrtek, 28. března 2024

Lom bude mít atrakci - podvodní kabinu

Lom bude mít atrakci - podvodní kabinu

Zatopený lom ve Starém Klíčově na Domažlicku bude mít od května atrakci - podvodní kabinu neboli keson. Návštěvníci budou moci z okének pozorovat život v nádrži. Kabinu mohou využívat i návštěvníci bez potápěčské výstroje. ČTK to řekl jeden z trojice nájemců lomu a člen potápěčského klubu Marine Domažlice Milan Gibfried.
Kabina je vyrobena ze staré cisterny. Je zhruba pět metrů dlouhá, v průměru má přibližně 1,7 metru. Vejde se do ní osm lidí i s výstrojí. Podle Gibfrieda to bude zřejmě jediná tak velká podvodní atrakce v Česku. Potápěči plánují, že kabina bude od konce května přístupná veřejnosti. Kabina funguje jako vzduchová kapsa, vstupuje se do ní proto zespodu. Vzduch obnovuje kompresor.
Keson bude stát na třímetrových nohách v devítimetrové hloubce. "Chceme ho dát na nohy právě kvůli tomu, aby byl výš a mohli k němu doplavat i lidé bez výstroje. Bude jim stačit, když se nahoře pořádně nadechnou," vysvětlil Gibfried. Doplnil, že kabina bude osvětlená a vybavená kamerovým systémem. Návštěvníci tak budou mít dobrý výhled na ryby, například na štiku Boženu, raky nebo sumce, uvedl.
Keson původně patřil jednomu potápěčskému klubu a byl umístěn v Ejpovickém lomu na Rokycansku. Nyní si jej na 20 let pronajal potápěčský klub Marine Domažlice. Za vstupenku do kesonu zaplatí běžný návštěvník předběžně 100 korun.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů