Pátek, 29. března 2024

Rebelové v Nigérii útočí, ropa zdraží

Rebelové v Nigérii útočí, ropa zdraží
Cena ropy v právě začínajícím týdnu v Londýně i New Yorku nejspíš prudce vzroste a výrazně přesáhne 60 dolarů za barel.
Mnozí experti to očekávají jako logický důsledek nebezpečného dění v Nigérii, kde protivládní rebelové vyhlásili "totální válku" zahraničním těžebním společnostem.
Vyhrožují, že ještě tento měsíc vyřadí z provozu 30 procent exportních kapacit nigerijského ropného průmyslu. Včera prohlásili, že zaútočí i na tankery plné ropy. Země je osmým největším světovým producentem ropy.
Během první poloviny února cena suroviny klesla pod šedesát dolarů za barel.

Hrozí bolestivý výpadek
Povstalci v sobotu v deltě řeky Niger zaútočili na dva ropovody a těžební plošiny společnosti Royal Dutch Shell. Má jít o odvetu za to, že jim odmítla vyplatit kompenzaci za poškozené životní prostředí. Rebelové také unesli devět zaměstnanců americké firmy Willbros Group.
Shell byl v sobotu nucen z bezpečnostních důvodů uzavřít jedno z "mořských" ropných polí, čímž jeho denní produkce v Nigérii klesla o 115 tisíc barelů. Představuje to zhruba desetinu celkové těžby Shellu v Nigérii.
"Nigérie představuje pro světový trh ropy chronický problém. Počítáme s tím, že cena ropy zase půjde nahoru a bude se držet dost vysoko nad 60 dolary," řekl agentuře Bloomberg Tony Nunan z tokijské společnosti Mitsubishi.
Ropa na Newyorské komoditní burze během pátečního obchodování zdražila o 2,4 procenta a uzavírala na 59,88 dolaru. Bylo to více než loňský průměr 56,60 dolaru.
Prognostici pracující pro renomované investiční banky nedávno zvedli svoje cenové předpovědi. Například Goldman Sachs uvádí, že barel lehké americké ropy bude letos v průměru stát přibližně 68,50 dolaru ve srovnání s předchozí předpovědí 64 dolarů. S cenou kolem 68 dolarů počítá také ústav Barclays Capital, informovala agentura Bloomberg.
Trh s ropou podle Davida Thrutella z ústavu Commonwealth Bank of Australia velice citlivě reaguje na zprávy o možném šoku.
Výpadek nigerijské ropy by byl podle expertů velice bolestivý. Největší africký producent, který nyní těží kolem 2,4 miliónu barelů denně, dodává velice kvalitní ropu s nízkým obsahem síry. Z ní se získávají vysoce kvalitní pohonné hmoty.
Do Spojených států amerických Nigérie dodává kolem 1,1 miliónu barelů ropy denně, a je tak jejich pátým nejdůležitějším dodavatelem.

Irák přišel o miliardy dolarů
Trh s ropou neznervózňují jenom útoky v deltě řeky Niger. Cenu tlačí vzhůru také spekulace, že ropný kartel OPEC by mohl na svém zasedání osmého března ve Vídni rozhodnout o snížení těžby s platností od prvního dubna. Chtěl by tak předejít poklesu cen poté, kdy na severní polokouli skončí hlavní topná sezóna.
Na trh také doléhají zprávy o pokračujících sabotážních útocích na ropovody v Iráku. Loni jich povstalci podle zprávy ministerstva ropného průmyslu podnikli 186. Země, těžící kolem dvou miliónů barelů denně, tak ve vývozu průměrně ztrácela 400 tisíc barelů ropy. "Ztráty na příjmech způsobené sabotážními útoky loni dosáhly 6,25 miliardy dolarů," citoval zpravodajský server BBC News mluvčího ministerstva Assema Jiháda.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů