Čtvrtek, 28. března 2024

Lipová alej na Valdeku je mnohem cennější, než se předpokládalo

Lipová alej na Valdeku je mnohem cennější, než se předpokládalo

Od loňského roku probíhá diskuse o možnosti pokácení lipové aleje na Valdeku za účelem výstavby supermarketu Lidl. V řízení o odstranění dřevin investor nabídl náhradu za zeleň v hodnotě tří milionů korun a Děti Země se proti rozhodnutí odvolaly, mimo jiné kvůli značně podhodnocenému ocenění stromů. Současně nechaly vypracovat odborný posudek, který by zahrnoval skutečnou hodnotu stromů, tedy včetně jejich společenské a ekologické hodnoty.

Autorizovaný architekt pro zahradní a krajinářskou tvorbu a soudní znalec pro oceňování ekologické újmy Ing. Samuel Burian vyčíslil hodnotu stromů na částku 7.227.864 korun.

Původní posudek investora vychází z nedostatečné metodiky, která nezahrnuje všechny prospěšné funkce dřevin a proto byla jejich cena výrazně podhodnocena. Tím by mohlo dojít k újmě na životním prostředí města Hořovic a jeho obyvatel,” uvádí Martin Hyťha z Dětí Země.

Ze znaleckého posudku dále vyplynulo, že devět ze třiadvaceti stromů aleje je plně funkčních a dlouhodobě perspektivních. Tři stromy jsou dokonce velmi kvalitní. O zachování těchto exemplářů budou Děti Země usilovat i v případě realizace záměru a chtějí jednat s investorem o změně projektu ve prospěch stromů. Dále musí dojít k výraznému navýšení částky na náhradní výsadbu, aby odpovídala odbornému ocenění.

kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Městský úřad Hořovice, sekretariát starosty, tel.: 311 512 547

Lidl, tel.: 251 081 251

Celý znalecký posudek Vám na požádání zašleme e-mailem ve formátu pdf (textová část 1,8 MB, úplná verze včetně fotografií 4,2 MB)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů