Úterý, 23. dubna 2024

Ekologům vadí horolezectví na ledopádu v lužické rezervaci

Ekologům vadí horolezectví na ledopádu v lužické rezervaci
JABLONNÉ V PODJEŠTĚDÍ - Ochránce přírody znepokojují horolezci, kteří v zimě lezou na ledopádech v přírodní rezervaci Klíč u Nového Boru. S ostrými mačkami a cepíny se pohybují nelegálně na území, kde se vyskytují dva druhy velmi cenných rostlin, řekl vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Lužické hory Tomáš Besta.

"Ve stěně s ledopády na Klíči roste kriticky ohrožená hvězdnice alpská a silně ohrožená kapradinka skalní. Hvězdnice se kromě Klíče objevuje v Česku pravděpodobně již jen na pěti místech," dodal Besta. Podle šéfredaktora internetového serveru www.horydoly.cz Jakuba Turka však Besta nemá žádné odborné podklady pro zákaz lezení po ledopádu na Klíči.

Besta upozornil, že horolezectví nebylo v rezervaci nikdy povoleno. Z lezení na ledu se ovšem stává veliká móda a horolezců na Klíči v poslední době přibývá. Horolezci tam stoupají také po odhalené skále, kde mohou vzácné rostliny poškodit. "Proto jsme horolezeckému svazu nedávno připomněli, že se do rezervace nesmí. Horolezci mají o Klíči bohužel nepřesné anebo záměrně zkreslené informace z internetových stránek," vysvětlil Besta.

"Na poničené ledopády v přírodní rezervaci si také stěžují turisté. Za horolezci na Klíč teď chodíme častěji a vysvětlujeme jim, že ohrožují přírodu. Pokuty jim zatím dávat nechceme, " prohlásil Besta. Horolezcům doporučuje, aby se přesunuli na nedaleký Břidličný vrch u České Kamenice, kde se v zimě tvoří podobně vysoký ledopád jako na Klíči. Měří bezmála 20 metrů a nachází se v lokalitě, kde závažné poškození přírody nehrozí. "Horolezci se vydávají do rezervace Klíč také v létě a v mnoha ohledech tam přírodu mohou zničit ještě více než v zimě," konstatoval Besta.

Rostoucí zájem horolezců o ledopády na severu Čech se projevil také v Jizerských horách. "Štolpišský ledopád a ledopád v bývalém lomu v Oldřichově v Hájích jsou přeplněné," upozornil vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek. Podotkl, že tam trénují nejen špičkoví horolezci, ale díky popularizaci na internetu se lezení na ledu stává masovou adrenalinovou zábavou. Kvůli přibývajícím horolezcům pokrývá ledopády jedna díra vedle druhé.

Štolpišský ledopád sice leží také v přírodní rezervaci, horolezci tam však přírodu neohrožují tak jako na Klíči. Od ministerstva životního prostředí dostali výjimku a na Štolpichu smějí lézt.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů