Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přátelé přírody ocenili předsedu Dětí Země z Brna

Přátelé přírody ocenili předsedu Dětí Země z Brna

Třetí místo za prosazování tunelu na dálnici D8 pro Miroslava Patrika

Členové Přátel přírody z Ústí nad Labem v sobotu 18. února již potřetí udělovali cenu za ochranu severočeské přírody. Vítězem se stal vedoucí odboru životního prostředí v Litoměřicích Pavel Gryndler za zavádění alternativních zdrojů energie ve městě, druhým je předseda Strany zelených Martin Bursík z Prahy a třetím za prosazování dlouhého tunelu na dálnici D8 v Českém středohoří pak předseda Dětí Země Miroslav Patrik z Brna. Cena Přátel přírody je protipólem ankety Severočeský ropák.

„Jsem samozřejmě potěšen, že má několikaletá snaha ochránit České středohoří před dálnicí D8 získala takovou kladnou odezvu, i když jsem z Brna,“ uvedl Miroslav Patrik. Za snahu vybudovat tunel délky 3,44 km na této dálnici obdržel již loni v říjnu také cenu Ptáčka ledňáčka od Společnosti přátel města Duchcova.

Litoměřickému ekologovi Pavlovi Gryndlerovi se podařilo prosadit vytápění plynem, využívání slunečních kolektorů a tepelných čerpadel, dále pak zavedení zemního plynu pro městské autobusy, výstavbu vodní elektrárny na Labi a dokonce získávání tepla z hlubinného geotermálního vrtu.
 
„Jeho aktivní podpora alternativních zdrojů energie může být určitě vzorem pro další městské ekology, včetně Brna,“ domnívá se Patrik.

Správní rada společnosti Přátelé přírody letos vybírala ze třinácti kandidátů. Prvním nositelem ceny je ředitel chomutovského zooparku Přemysl Rabas, druhým vedoucí Správy Národního parku Šumava Alois Pavlíčko.

Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů