Pátek, 19. dubna 2024

Získat informace od úřadů může být různě obtížné

Získat informace od úřadů může být různě obtížné

V řadě menších obcích vyšli Dětem Země vstříc, Magistrát města Plzně přichystal nesmyslné právní obstrukce

 

Na začátku tohoto roku oslovily Děti Země celkem 17 stavebních úřadů s žádostmi podle zákona o svobodném přístupu k informacím. V nich žádaly o poskytnutí kopií stavebních povolení nebo oznámení týkajících se povolených staveb billboardů podél dálnice D5 a situační plánky umístění těchto billboardů.

 

Celkem 8 úřadů poskytlo Dětem Země v souladu se zákonem a bez dalších problémů požadované informace: Stříbro, Dobřany, Štěnovice, Starý Plzenec, Zbiroh, Hořovice, Žebrák a Zdice. Stavební úřad v Králově Dvoře poskytnutí informací slíbil, ale během tří týdnů je zatím neposlal. Úřad v Rudné, Magistrát města Prahy a Úřad Městského obvodu Plzeň 10 pak sdělili, že věc není v jejich kompetenci. Nýřany slíbily poskytnout informace po zaplacení přijatelné částky (132 Kč), Městský úřad Bor poskytl za úhradu v podobné výši pouze plánky, požadovaná rozhodnutí však poskytnout odepřel. Beroun pak odepřel poskytnutí všech požadovaných informací. V případě Boru a Berouna podaly Děti Země odvolání.

 

Dosti svérázný přístup pak zvolil stavební úřad v Rokycanech, který sdělil, že informace poskytne pouze po uhrazení zálohy 2.500 Kč. “Taková částka je dle našeho názoru přehnaná, obzvlášť, když nám většinu úřadů poskytla stejné informace zdarma nebo za částku kolem stokoruny,” podivuje se nad přístupem rokycanského úřadu Martin Hyťha z Dětí Země.

 

Úplně nejhorší se pak v přístupu k veřejnosti jeví odbor stavebně-správní Magistrátu města Plzně. Nejen, že žádné informace neposkytl, ale odmítl o tom i vydat rozhodnutí a postoupit odvolání Dětí Země odvolacímu orgánu. “Přístup plzeňského magistrátu považujeme za naprosto fatální. Nejen, že je naprosto nezákonný, ale zároveň musí u občana, který potřebuje získat od úřadu nějaké informace a neorientuje se v zákonech, způsobit naprosté zděšení,” komentuje Hyťha. “Místo běžného zaslání kopií několika rozhodnutí pracuje právník stavebního úřadu na nesmyslných právních obstrukcích.”

 

O informace jsme žádali v rámci našeho nového projektu, jehož cílem je vytipovat nelegální stavby billboardů, které ničí krajinný ráz a požadovat jejich odstranění. Bohužel nám některé úřady místo spolupráce záměrně házejí klacky pod nohy,” uzavírá Hyťha.

 

Kontakt:

Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

 

Děti Země realizují projekt týkající se nelegálních staveb billboardů s laskavou podporou Nadace Partnerství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů