Pátek, 29. března 2024

Německý odpad zavalil i vládu

Německý odpad zavalil i vládu

Velmi bouřlivé jednání dnes zřejmě čeká členy vlády. Ministři se totiž přou o to, který z nich může za současné problémy s nelegálním dovozem odpadu z Německa. "Je evidentní, že ministerstvo životního prostředí zaspalo. Nemůžeme být skladištěm Evropy," uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ministerstvo životního prostředí však jeho kritiku odmítá.

"Český zákon o odpadech je kvalitní, dovoz odpadu k odstranění a skládkování k nám jednoznačně zakazuje. Problém je ve vymáhání zákona – odpad je k nám relativně jednoduché dovézt a ilegálně složit, aniž si toho někdo všimne," říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

S Urbanem se shoduje na tom, že za nedostatečnou kontrolu kamionů přijíždějících z Německa mohou celníci. "Poslední týdny ukazují, že je potřeba zvýšit kontroly na hranicích i celní kontroly uvnitř republiky," míní Ambrozek. "Celní správa podléhá ministru financí. Je tedy nanejvýš nutné, aby si to uvědomil i pan ministr Sobotka a začal konečně jednat," připojil se poslanec ODS a člen výboru pro životní prostředí Václav Mencl.

Podle generálního ředitelství cel však po vstupu země do Evropské unie nemohou celníci na hranicích kontrolovat každý kamion, který do ČR přijíždí. Kvůli krizi kolem dovozu odpadů se však celníci dočasně na hranice vrátí. "Pohybují se tam, kde může dojít k přepravě odpadu ze zahraničí, a dočasně i na hraničních přechodech," potvrdil mluvčí generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Policisté tak nevpustili nákladní auto z Německa naložené starým igelitem přes hraniční přechod Strážný. Neprokázalo se totiž tvrzení řidiče, že odpad veze do spalovny ve Volarech. Od nelegálního dovozu odpadu by mělo firmy odradit razantní zvýšení pokut ze současných deseti až na padesát milionů. To chce ministr životního prostředí Ambrozek navrhnout v rámci novely zákona o odpadech, která je nyní v parlamentu. Jeho návrh vítá Česká inspekce životního prostředí. "Rozsah padesáti milionů by nám umožnil podstatně zvýšit sankce. Je to tak velký byznys, že velké pokuty jsou opravdu na místě," uvedl ředitel ČIŽP Jiří Slanec.

Pro razantní zvýšení postihů jsou i poslanci. "Riziko pro dopadené pašeráky je příliš malé," zmínil Václav Malec. Trestným činem by podle něj neměl být pouze dovoz nebezpečných odpadů jako dosud, ale nelegální dovoz veškerého odpadu. Pro viníky navrhuje tresty odnětí svobody až na tři roky, u činů velkých rozsahů až na pět let. Ministr Ambrozek chce problém německého odpadu přenést na mezinárodní úroveň.

Hovořit chce s evropským komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem. O společném postupu chce jednat i s kolegy ze zemí Visegrádské čtyřky.

DALIBOR DOSTÁL
http://www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů