Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodu v městských lázních ve Zlíně bude ohřívat ekologická energie

Vodu v městských lázních ve Zlíně bude ohřívat ekologická energie

ZLÍN -- Provoz městských lázní ve Zlíně bude úspornější, vodu budou ohřívat solární kolektory. Radnice na investici použije mimo jiné prostředky z Evropské unie. Zlín počítá s podobnou úpravou i dalšího objektu v majetku města, ten ale dosud nebyl vybrán. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Úlehla.

Zlínské radnici a jejím partnerům se podařilo získat 45 milionů korun z Evropské unie na projekty prosazující šetrné využívání energií. Dotace a peníze z vlastních zdrojů jsou určeny hlavně na investice do budov, počítá se ale také například s informační kampaní. V případě lázní již radní schválili zadání veřejné zakázky na řešení a dodávku technologií, práce stavbaři zahájí zřejmě ještě letos.

Lázně provozuje městská společnost Steza Zlín. "Pro primární ohřev bazénové vody chceme využít solárních kolektorů, které budou na střeše budovy. Další úsporná opatření budou spočívat v rekuperaci vzduchu v bazénových halách a ve využití tepla odpadní vody k ohřevu teplé vody," řekl dnes ČTK ředitel společnosti Lubomír Matoušek.

Lázně byly do projektu zařazeny na základě energetického auditu, který i přes některé úpravy v posledních letech nebyl kvůli technologickému stáří nejlepší. "Předpokládáme, že se podaří významně snížit náklady na vytápění a ohřev vody," uvedl náměstek primátora Hynek Steska.

Jaroslav Janečka
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů