Středa, 24. dubna 2024

MŽP rozdělí pro rok 2006 neziskovým organizacím 20 milionů Kč

MŽP rozdělí pro rok 2006 neziskovým organizacím 20 milionů Kč

I v letošním roce podpoří Ministerstvo životního prostředí projekty nestátních neziskových organizací (NNO) celkovou částkou 20 milionů Kč. O rozdělení této sumy mezi 88 nejúspěšnějších projektů rozhodla odborná komise. Její verdikt schválil ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

MŽP vyhlašuje každoročně výběrové řízení na projekty NNO, zabývající se problematikou ochrany životního prostředí. Ekologické organizace již na podzim 2005 předložily do soutěže celkem 378 projektů.

Grantový program MŽP byl zaměřen na následující skupiny programů:

  • ochrana přírody a krajiny
  • zapojování veřejnosti do rozhodování v oblasti životního prostředí
  • udržitelný rozvoj na místní a regionální úrovni, Místní agendy 21
  • poskytování informací o životním prostředí
  • environmentální výchova, vzdělávání a osvěta

Stejně jako v předchozích letech, i v letošním roce převyšovala požadovaná částka několikanásobně 20 milionů Kč, které má MŽP pro tento účel k dispozici. „Je nám líto, že nemůžeme podpořit více projektů, neboť mnohé z těch odmítnutých jsou  také velmi kvalitní. Doufám, že žadatelé s nimi uspějí u některého z jiných potenciálních donorů,“ říká ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar.

V ochraně přírody putuje letos podpora například projektům na ochranu netopýrů, likvidaci invazních druhů rostlin nebo provozování sítě  záchranných stanic pro handicapované živočichy. Zajímavý projekt zaměřený na rozvoj trhu místních produktů v jižních Čechách nebo projekty na zavádění místních Agend 21 v malých obcích dosáhly na podporu v programu udržitelný rozvoj na místní i regionální úrovni. Již tradičně bývá nejvíce projektů v oblasti environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty. Letos budou podpořeny například aktivity  pro rodiny s dětmi na Toulcově dvoře v Praze, Ekologické dny Olomouc, osvětové akce o pasivních domech, veletrh ekologických výukových programů sdružení Pavučina a mnoho dalších. V roce 2006 bude vycházet s finanční podporou MŽP i řada environmentálních periodik jako Sedmá generace, EkoList, zpravodaj ekologické výchovy Bedrník nebo časopis brněnských ochránců přírody Veronica.

Mezi podpořenými občanskými sdruženími a obecně prospěšnými společnostmi jsou jak velké organizace, jako je Český svaz ochránců přírody, Hnutí DUHA, Arnika nebo Česká společnost ornitologická, tak také organizace menší, jako např. Sdružení Krajina, Ametyst Plzeň nebo Ornita.

Celkový přehled projektů, které dostanou v letošním roce grant MŽP z tohoto programu, najdete na adrese http://www.env.cz/AIS/web.nsf/pages/dotace_nno. Na stejné adrese najdete také podrobné informace o projektech, podpořených v minulých letech.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů