Čtvrtek, 18. dubna 2024

Babiš chce "novou Setuzu"

Babiš chce "novou Setuzu"
Ve hře o miliardové zisky z výroby biopaliv není jen skupina PPF, která chce získat Setuzu, jejich největšího domácího producenta. Šéf Agrofertu Andrej Babiš už hledá místo, kde by postavil konkurenční "novou Setuzu". Biopaliva chtějí vyrábět i další firmy. Lihovar Vrdy, první speciální továrna na biolíh, dokonce již montuje v hale poslední stroje a chystá se na zkušební provoz. A firma Čepro, která spravuje státní zásoby paliv a bude mít distribuci biopaliv na starost, již příští měsíc zahájí pilotní program na míchání biosložek do pohonných hmot.
Vláda včera schválila materiál Ministerstva zemědělství, podle něhož se má od příštího roku biolíh přidávat v několika procentech do veškerého benzínu a rostlinné metylestery zase do každého litru nafty. Výrobci biopaliv budou mít zaručený odbyt.
Kabinet vyčíslil i náklady na plošné zavedení biopaliv. Vratka spotřební daně ochudí státní pokladnu ročně o více než 4,5 miliardy korun. Bez podpory ale nejsou biopaliva konkurenceschopná.

Agrofert: na zelené louce
Největším výrobcem surovin pro bionaftu, čili metylesteru z řepky, je Setuza. Tu chce nyní získat PPF Petra Kellnera. Dlouho měl o Setuzu zájem i Agrofert. Jeho šéf Babiš ale nyní říká, že změnil plány.
Uvažuje o stavbě továrny "na zelené louce". "Analyzujeme čtyři místa, která jsme vytipovali. Počítáme s roční kapacitou zpracování 260 tisíc tun řepky," říká Babiš. To je zhruba třetinová kapacita Setuzy. "Máme ovšem výhodu, že řepku bychom dodávali přímo z našeho výkupu," upozorňuje Babiš. Agrofert je totiž také jednou z největších firem, nakupujících od rolníků obilí a řepku.
Druhý program, výroba biolihu, Babiše zatím tak neláká. "Vlastní provoz stavět nechci. Ale možná se s někým kapitálově propojíme, a můžeme se podílet jak na dodávkách obilí, tak na výsledné distribuci pohonných hmot," říká.
Setuza však také posiluje. "Už stavíme další výrobní kapacity, které nebudou ale využívat jen řepku. Nejméně z padesáti procent bude nová továrna zpracovávat i sóju a palmový olej," plánuje šéf firmy František Janů.
Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který Setuzu ovládá prostřednictvím společnosti Český olej, uvažuje i o výrobě biolihu. "Máme už stavební povolení pro nový lihovar v Kojetíně. Ale ještě váhám. Dozor nad distribucí biopaliv budou mít Správa státních hmotných rezerv a Čepro, v jehož čele sedí Babišův známý Švarc. Nevíme, zda nás pustí do hry," tvrdí Pitr.
Šéf Čepra Pavel Švarc nehodlá Pitra komentovat. "Mohu ale říci, že už příští měsíc spustíme pilotní program na distribuci biopaliv. Ve skladu Včelná vyzkoušíme, jak je míchat do benzínu i nafty a plnit směsí cisterny. Dokud nebude dokončena legislativa, budeme je zatím vozit do Rakouska." říká.

Teď záleží na Bruselu
O plošném zavedení biopaliv mluví vláda už řadu let. Jenže třeba loni dokonce s ostudou musela zrušit tendr na dodavatele biolihu. Chtěla jim udělovat licence a výběrové řízení zavánělo korupcí.
Nyní ale program začala brát vážně - tlačí ji k tomu i Brusel, který členy Evropské unie k rozvoji biopaliv zavázal. "Teď bude moci biopaliva dodávat kterýkoliv podnik, když splní určitá pravidla. Licence udělovány nebudou," potvrzuje změnu kursu mluvčí Ministerstva zemědělství Tomáš Loskot. Biopaliva označuje za prioritu. Mají totiž nejen přispět k lepšímu životnímu prostředí, ale především zajistit odbyt přebytků obilí i řepky.
Stát chce podpořit bionaftu vratkou spotřební daně: 9,95 koruny na litr metylesteru a 11,84 koruny za litr biolihu.
"Podporu nám ale musí schválit Brusel. Žádost jsme podali 6. ledna, na odpověď jsou dva měsíce," říká Loskot. Další čas si pak ale vyžádá i dokončení české legislativy. "Nyní už se ale zdá, že zavedení biopaliv příští rok je reálné," předpokládá i Švarc.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů