Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nový evropský registr znečišťujících látek byl schválen

Lidé budou mít informace o větším množství látek, které továrny či zemědělské podniky vypouštějí do okolí.
Nový evropský registr znečišťujících látek byl schválen

Počet látek, které podniky musí povinně hlásit do veřejně přístupného integrovaného registru znečištění (IRZ), se v roce 2007 zvýší ze současných 72 na 93. Změní se i některé další údaje. Vyplývá to z nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zřizuje Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek, takzvaný Evropský PRTR (E-PRTR) [1].

E-PRTR nahradí v současnosti existující Evropský registr emisí znečišťujících látek (EPER). Porovnáním obou registrů (E-PRTR a EPER) je zřejmé, že největší změny se budou týkat:

-         počtu povinně evidovaných látek,

-         přechodu od sledování emisí ke sledování úniků znečišťujících látek (tzn. sledování jakéhokoli zavedení znečišťujících látek do životního prostředí – budou tak sčítány běžné i havarijní úniky znečišťujících látek dohromady),

-         složek životního prostředí, ve kterých budou úniky znečišťujících látek sledovány,

-         snížení některých ohlašovacích prahů,

-         sledování přenosů (odpadů a odpadních vod),

-         počtu sledovaných činností,

-         monitoringu rozptýlených zdrojů emisí,

-         ohlašovacího cyklu a dostupnosti údajů [2].

„Vysoká návštěvnost webových stránek integrovaného registru znečišťování zřízených Ministerstvem životního prostředí dokládá, že lidé mají zájem o informace, které se týkají životního prostředí. Po zavedení E-PRTR rozsah informací o chemických látkách ještě vzroste,“ konstatuje Jan Maršák, vedoucí oddělení integrované prevence MŽP.

Počet látek evidovaných v E-PRTR se zvýší na 91, což je o 41 látek více než je v EPER a o 5 látek navíc oproti požadavkům Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek (přidány byly fluoranthen, hexabromobifenyl, oktylfenoly, isodrin a benzo(g,h,i)perylen) [3].

Nově bude zavedeno hlášení úniků znečišťujících látek do půdy a sledování přenosů (EPER sleduje pouze emise do ovzduší a vody). U některých již evidovaných látek došlo ke snížení ohlašovacích prahů (např. u dioxinů a furanů).

Na rozdíl od EPER nebude E-PRTR již striktně svázán se směrnicí o integrované prevenci (96/61/ES) prostřednictvím sledovaných činností. Činností sledovaných novým registrem bude výrazně více (zařazeny budou např. rotační mlýny na uhlí, podpovrchová a povrchová těžba, čistírny městských odpadních vod,  činnosti související se zpracováním dřeva, zařízení na stavbu lodí, intenzivní chov ryb). Rovněž se započne s důkladným monitoringem rozptýlených zdrojů emisí.

Členské země musí upravit své národní registry a upravit ohlašovací procesy do podoby odpovídající nařízení o E-PRTR. Vše se musí odehrát  v poměrně krátké době, neboť prvním ohlašovacím rokem (rok, za který se sbírají data) bude rok 2007. Nařízení je aplikovatelné okamžitě a jako celek. Evropskou komisí je nicméně podporováno vedení širších a rozsáhlejších  registrů.

Přijetí nařízení o E-PRTR bude mít významný dopad i na český Integrovaný registr znečišťování (IRZ). Změní se rozsah IRZ, některé sledované údaje (zejména počet evidovaných látek stoupne) a okruh povinných osob. Poprvé budou povinné osoby hlásit data podle nového evropského nařízení za rok 2007 v roce 2008.

Další informace:

Integrovaný registr znečišťování životního prostředí – www.irz.cz

Evropský registr emisí znečišťujících látek - http://www.eper.cec.eu.int/eper

Nařízení o E-PRTR –

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/site/cs/oj/2006/l_033/l_03320060204cs00010017.pdf

Návrh příručky pro implementaci E-PRTR - http://www.eper.cec.eu.int/eper/documents/Draft_GD_20122005.pdf

Poznámky:

[1] Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 166/2006 ze dne 18.ledna 2006, kterým se zřizuje evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek a kterým se mění směrnice Rady 91/689/EHS a 96/61/ES. Takzvaný Evropský PRTR (nebo E-PRTR) nahradí v současnosti fungující Evropský registr emisí znečišťujících látek (EPER). EPER byl zřízen rozhodnutím Komise 2000/479/ES. Nařízení bylo publikováno 4. 2. 2006 v Ústředním věstníku Evropské unie.

[2] Nařízení kromě založení E-PRTR mění i dvě směrnice – směrnici o integrované prevenci a směrnici o nebezpečných odpadech. Ve směrnici o nebezpečných odpadech bude zrušen v článku 8 odstavec 3, který ukládá členským zemím povinnost ohlašovat informace o nebezpečných odpadech. Ve směrnici o integrované prevenci bude zrušen v článku 15  odstavec 3 ukládající podávat Komisi hlášení o zdrojích znečišťování životního prostředí.

[3] Do českého IRZ se bude hlásit 93 látek – už v současné době se sledují 2 látky, které v E-PRTR nejsou zahrnuty (styren, formaldehyd).

Kontakt na experta:

Ing. Bc. Jan Maršák – vedoucí oddělení IPPC MŽP, tel.: 267 122 974, e-mail: Jan_Marsak@env.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů