Úterý, 23. dubna 2024

Skládka odpadků naroste

Skládka odpadků naroste

Chrástecká skládka připomínající již svojí rozlohou a výškou nevelký kopec, stále poroste. Připraven je projekt na další rozšíření. Okolní obce požádaly o doplnění projektu o některá opatření. Provozovatel byl vstřícný a už má potřebná povolení.

Příbramsko - Každým rokem přibude na skládce komunálního odpadu u Chrástu přibližně 45 tisíc tun materiálu. Kapacita by však za několik let nestačila. Proto se provozující firma Rumpold rozhodla skládku rozšířit o třetí etapu. Její kapacita má být jeden milion 100 tisíc metrů kubických. Celková kapacita včetně předchozích etap představuje jeden milion 400 tisíc metrů krychlových.

Životnost se prodlouží

K plánovanému rozšíření se kladně vyjádřil i krajský úřad, poté co provozovatel splnil všechny požadavky, aby měl záměr minimální dopad na životní prostředí. "Rozšířením skládky se prodlouží doba ukládání odpadů o přibližně 22 let. Podle odborného posudku neovlivní záměr podzemní ani povrchové vody a ovzduší," píše se v posudku k dokumentaci. V rámci projektu plánuje Rumpold vybudování separačního místa. "Zázemí umožní lisovat směsné plasty, sebrané fólie a úlety ze skládky k dalšímu zpracování," nastínil zlepšení situace ředitel Rumpoldu Příbram Petr Bohuslav. Dodržování technologie skládkování hutněním a překrýváním inertním materiálem podle ředitele značně omezilo úlet částí odpadu. Přítomnost skládky berou mnozí obyvatelé okolních obcí jako nutné zlo: "Někde zkrátka musí být," shodují se. Jiní v ní spatřují načasovanou ekologickou bombu. "Myslím si, že pokud se dodrží všechna opatření, nemusí vůbec zatěžovat životní prostředí," míní Karel Daniel z Pňovic.

Firma omezila únik plynů

Obavy odpůrců skládky se snaží rozptýlit Petr Bohuslav: "Kolem stavby je šest monitorovacích vrtů. Odebírané vzorky nevykázaly zhoršení kvality spodní vody," uvedl. Firma vystavěla u skládky technologii využívající skládkový plyn pro výrobu elektrické energie. Zařízení plyn odsává a úniky minimalizuje. Pro další snížení dopadů na životní prostředí je skládka postupně těsněna a v konečné fázi uzavřena. "Spálením skládkového plynu se výrazně sníží dopad na životní prostředí a současně se sníží zápach," upřesnil ředitel příbramského Rumpoldu.

Kopec je vhodný pro vysílač

Co se stane s horou odpadků, až se přestane skládkovat? To prozradí rekultivační projekt, který se bude v příštím roce zpracovávat. Skládka může být například osázena dřevinami, ale jen mělce kořenícími. Provozovatel má ze zákona povinnost starat se o skládku po jejím uzavření dalších třicet let. Mimo jiné to znamená sekání zatravněné plochy a pochopitelně i sledování vzorků vody v kontrolních vrtech. "Skládkováním vznikl poměrně vysoký bod v krajině. Už se nám například ozvala společnost, která by měla zájem vybudovat na něm vysílač," doplnil Petr Bohuslav.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů