Pátek, 19. dubna 2024

Obce: Ochránci přírody brání rozvoji lyžování v Jizerských horách

Obce: Ochránci přírody brání rozvoji lyžování v Jizerských horách
LIBEREC - Obce v Jizerských horách se domnívají, že Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory brání vzniku a rozvoji lyžařských středisek. Ochranáři nechtějí podpořit žádný z nových záměrů, dokud nebude existovat územní generel cestovního ruchu. Na jeho vzniku ale nikdo nepracuje, a ani se jím zabývat nehodlá.

"Představy obcí jsou nekoncepční, vliv nových středisek na přírodu je jednoznačně záporný," řekl vedoucí CHKO Jizerské hory Jiří Hušek. Podle něj může sice v některých případech příroda ustoupit, a to jen tehdy, pokud se záměry nedotknou zvlášť cenných lokalit nebo pokud projekt vynikne nespornými přínosy pro region. "Právě proto je třeba vznik nových zimních center usměrňovat," vysvětlil.

Podle starosty Desné Marka Pietera by však příprava a schválení generelu trvalo nejméně dva roky. "Za tu dobu se všichni potencionální investoři obrátí na jiná území, kde panuje větší podpora rozvoje cestovního ruchu," zdůraznil. Škoda je to podle něj zejména proto, že právě nyní lze získat na rozvoj turistiky poměrně snadno podporu z programů EU.

Rozšíření lyžování plánují téměř všechny obce v Jizerských horách. Podle Huška se v posledních měsících objevila nejméně desítka nových projektů. Nejrozsáhlejší a zároveň z hlediska ekologů nejproblematičtější je vznik zimního areálu na Smrku. Nové vleky ale chtějí mít i v Albrechticích, Bedřichově, Desné, Janově nad Nisou nebo Lučanech.

Svazek měst a obcí Jizerské hory, který vznikl vloni v říjnu a sdružuje 34 obcí v regionu Jizerských hor a Frýdlantska, připravuje strategický rozvojový dokument, jenž by řešil i rozvoj sportovní a rekreační infrastruktury. Obce ho budou mít podle starosty Janova nad Nisou Daniela Davida v ruce již v létě. Ochranáři přírody z něj ale vyjít nechtějí. Tvrdí, že rozvoj území by měl koordinovat krajský úřad, ten ale generel cestovního ruchu podle náměstka hejtmana Antonína Schäfera nepřipravuje. Vůči obcím a investorům je přístup ochranářů alibistický, shodují se starostové.

Kvůli ochráncům přírody se zastavila i obnova a propojení lyžařského střediska Desná - Albrechtice v Jizerských horách. Albrechtický Špičák je jedním z nejnavštěvovanějších center Jizerských hor. Je tam téměř šest kilometrů sjezdovek a snowboardová trať. Přepravní kapacita vleků je 6000 osob za hodinu. Centrum v Desné mělo být asi poloviční. Spojením obou areálů by vzniklo mezi Tanvadlem a Desnou největší zimní středisko Jizerských hor.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů